Čekanka

čekanka  (Cichorium intybus) je léčivá bylinka, která roste podél cest, má světlé modré květy a lze ji nalézt na loukách, polích, prolukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři.
Čekanka květČekanka je cenná léčivá bylina, která získala popularitu v lidové medicíně. Ve starém Římě byl kořen čekanky používán ke zlepšení trávení, v Egyptě používala jako protilátka při kousnutí hady a pavouky. Slavný Avicenna používal čekanku pro léčbu onemocnění trávicího traktu, očí, zánětu očí, a dny.
Kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu, 10-20% fruktózy glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) , vitamin C, makro- a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému.

Čekanka a její účinky na zdraví:

  • zlepšuje chuť k jídlu
  • podporuje rozpuštění žlučových kamenů, má choleretický účinek a zvyšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
  • vhodná jako náhražka kávy (cikorka), která neobsahuje kofein, nemá žádné kontraindikace 
  • je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neurastenii, depresemi, nespavostí, migrénami
  • pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a trávení a všechny tyto vlastnosti komplexu hrají pozitivní roli v prevenci a léčbě diabetu (inulin)
  • je účiná v boji proti obezitě
  • má  baktericidní a protizánětlivé vlastnosti
  • vhodná léčbě chorob sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin
  • používá se jako prevence a komplexní léčba anémie 
  • podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pravidelná konzumace čekanky pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivnchi látek a těžkch kovů
  • více o účincích
Kontraindikace: křečové žíly nebo hemoroidy, použití konzultujte s lékařem
Použití: v Lotyšsku připravují studený nápoj z kořenu čekanky s medem, citronem a jablečným džusem, čerstvé listy a stonky se používají jako přísady různých salátů, mladé výhony se vaří nebo pečou v těstě
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

Fotogalerie: Čekanka

Tato fotogalerie je prázdná.

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>