Černý bez

Bez černý (Sambucus nigra) je keř dorůstající výšky, který je hojně používám v lidovém léčitelství i magi bylinek.
  • bezový květ je zdrojem vitaminu C, A, P a skupinu B.
  • bezinky
  • bezinkový sirup

Černý bez a jeho účinky:

  • pomáhá ulevit od bolesti kolen, namožených svalů i kloubů (zábal z rozdrcených čerstvých listů, které pustí šťávu)
  • při rýmě a kašli (bezinkový sirup)
  • na mírnění bolestí trojklaného nervu nebo při migrénách (šťáva)
  • pomáhá při nemocích ledvin a cévních onemocněních (čaj z květů)
  • při horečce, podporuje pocení a vykašláván (horký čaj)
  • podporuje imunitní systém a antioxidant (bezinkový sirup)při zaýívacích problémech (nadýmání, plynatosti a nevolnosti)
  • více
Barva květů: slonová kost, kvetou v květnu
Lidové názvy: bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez

Jak vyrobit bezový sirup?

  • potřebujeme zhruba čtyřicet kusů bezových květů, dvě lžičky kyseliny citronové, tři kusy citronu a dvě kila cukru krupice. Nejprve svařte dva litry vody a po vychladnutí do ní vložte opláchnuté bezové květy, plátky citronu a nechte vyluhovat a odpočinout v lednici.
  • Druhý den bezově ovoněnou vodu slijte přes sítko do hrnce, přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů a dvě lžičky kyseliny citronové. Obsah lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Sirup v tomto stavu slijte pomocí cedníku do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.
  • Na záběr je nutné připomenout, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Podle starých pověr bydleli v bezovém keři duchové nebo i čarodějnice.

Fotogalerie: Černý bez

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>