Jarní léčivé byliny

již během března můžeme v přírodě najít byliny, které mohou prospět našemu zdraví a zejména prospějí jarní očistě těla (např. sedmikráska, Léčivé bylinykopřiva, medvědí česnek, potočnice, smetanka lékařská a další).

Seznam jarních léčivých bylin:

  • prvosenka jarní (též petrklíč, bukvice bílá, bylina sv. Petra), vhodná při léčbě neuróz, stresu, migrén a chronické nespavosti, účinně ředí hleny v průduškách a plících, čímž usnadňuje odkašlávání
  • podléška jaterní, na nemoci jater a žlučníku (záněty jater, cirhózu jater, oslabená játra, zvětšení jater, žlučové kameny a písek, podrážděný žlučník a slezinu)
  • sedmikráska chudobka, vhodná při kašli, zahlenění, nachlazení, nechutenství, poruchách trávení, kožních problémech či hmyzím bodnutí, je ideální bylinkou na jarní detoxikaci - doporučuje sníst 7 – 10 sedmikráskových kvítků denně na pročištění organismu
  • medvědí česnek, pro léčebné účely se sbírá list před rozkvětem, vhodný při chřipce, nachlazení, zánětech horních cest dýchacích, bronchitidě a angíně.
  • plicník lékařský, působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost. Dále působí proti kataru bronchů, plicním nemocem, žaludečnímu krvácení, hemeroidech a průjmu
  • podběl lékařský, obsahuje hořčiny, kyselinu jablečnou, vinnou, mléčnou a kávovou, inulin, cholin, slizovité látky, zinek a mnoho dalších.
  • kopřiva dvoudomá, zdroj chlorofylu a železa, vhodná při anémii a na očistu organismu, zdroj chlorofylu, vitamínů skupiyn B a C
  • popenec břečťanovitý, hojivé, dezinfekční a močopudné účinky, čímž je ideální pro ty, kteří mají sníženou žaludeční kyselost a nedostatečnou tvorbu žluči
  • bršlice kozí noha, obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • potočnice lékařská (řeřicha potoční), čerstvé listy obsahují vitamin C, E, K, D, vitamíny skupiny B, provitamin A a minerály (železo, draslík, jód a síru)., podporuje žlučník a má detoxikační účinky
  • pažitka - je bohatá na vitamíny C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost, je vhodná na dochocování jídel
  • šalvěj lékařská -  má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů., na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření
  • violka vonná (fialka) - má močopudný účinek, používají se k léčbě dýchacích cest, bolesti v krku, kašle, chrapotu a nemocech průdušek
  • pýr plazivý - podporuje detoxikaci organismu a jarní očistu (dokáže rozpouštět a odplavovat i odolnější usazeniny), zdroj kyseliny křemičité
  • rdesno ptačí - má močopudné účinky, detoxikuje játra a podporuje vylučování toxických látek (vhodná je kombinace s kořenem čekanky a pampelišky), zdroj kyseliny křemičité
  • česnáček lékařský, podporuje činnost ledvin, močových cest, jater a žlučníku, podporuje metabolismus a spalování tuků, je vhodný při jarní únavě, přírodní antibiotikum, čerstvý je vhodný na detoxikaci

Jarní byliny dle části rostlin:

  • odenky - bršlice, pýru, mochny, puškvorce, 
  • kůra - dubová, vrbová, z kaliny, z jírovce, březová, řešetláková
  • kořen - anýzu, pampelišky, anděliky, kozlíku, lopuchu, mydlice, prvosenky, proskurníku, kostivalu - 
  • květ - pampelišky, podbělu, prvosenky, podbělu, violky vonné (fialky), plicníku, podléšky, sedmikrásky
  • listy - brusinky, pampelišky, z břízy, z kopřivy, z pažitky, popence
  • březové pupeny, březová míza, vlaštovičník
Použití: na sušení, v kuchyni, do salátů, pomazánek, pro přípravu macerátů, na koupele, na výrobu tinktur a čaje
Salát z plicníku a petrklíče: Z květů i listů plicníku připravíme jarní salát, do kterého přidáme také medvědí česnek a listy petrklíče.Dochutíme octem, olejem a kořením dle vlastní chuti.

Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny. 

Odvar z bylin a koření proti jarní únavě

směs sušených nebo čerstvých bylin a koření vaříme po dobu 7 min. v 750ml vody, obsah je určen pro 2 osoby

Jarní očistná kůra pomocí čerstvých bylin:

Stěžejními kameny dlouhodobější jarní detoxikace je tedy jídelníček a pitný režim. Na jarní očistu těla má kromě toho pozitivní vliv také cvičení, relaxace a lymfatické masáže. Výborně v tomto případě pomáhá také síla jarních bylin. Vyzkoušet můžete například:

Listy kopřivy – Skvělým pomocníkem při jarní detoxikaci je především kopřiva dvoudomá. Obsahuje vysoké množství železa, které posílí krev a odstraní nepříjemnou únavu. Kopřiva navíc příznivě ovlivňuje funkci jater a cévního systému a je rovněž antirevmatická. Během jarní detoxikace je vhodné pít dvakrát denně odvar z čerstvých listů kopřivy.

Kořen smetánky lékařské – Tato část pampelišky má schopnost stimulovat činnost jater, žlučníku a všech travicích orgánů. Na jaře je ideální očistná kúra ze šťávy z čerstvého pampeliškového kořene – jednoduše stačí, když si třikrát denně dopřejete jednu polévkovou lžíci.

Listy smetánky lékařské – Ještě před květem můžete na jaře sesbírat také listy pampelišek. Tyto syrové listy podporují metabolismus, můžete je použít do salátů, vhodné jsou i do tzv. zeleného nápoje.

Ostropestřec mariánský – O ostropestřci je známo, že podporuje celkový metabolismus a činnost jater. Ostropestřec navíc zlepšuje funkci žlučníku a pomáhá léčit bakteriální onemocnění jater nebo cirhózu. Na jaře si čerstvé lístky z ostropestřce můžete přidat do polévek, salátů či pokrmů z brambor i vajec. Prospěšný je také nálev z jeho květů a plodů.

Květy sedmikrásky obecné - ideální prostředek na jarní očistu organismu, močopudný účinekpodporuje metabolismus, působí proti zánětům

Medvědí česnek, listy - detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva) a také pro detoxikaci těla od těžkých kovů v kombinaci s chlorellou a koriandrem, je také přírodním antibiotikem a působí dezinfekčně, působí jako prevence proti nachlazení a chřipce

Bršlice kozí noha, mladé výhonky - ,močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.

Březová míza a březové pupeny - čistí tělo od toxinů, obsahuje proteiny, aminokyseliny a enzymy

Kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky  - výborné na podporu očištění jater a žlučníku

 

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>