Kerblík, tzv. třebule
Kerblík jeoblíbená postní bylinka a konzumovala se na zelený čtvrtek. Třebule obsahuje velké množství vitamínu C a A. Obsažen je v ní také horčík, železo a karoten. V České republice se nejhojněji vyskytuje na území jižní Moravy, kde roste pravděpodobně na severní hranici svého přirozeného areálu.
Kerblík a jeho účinky:
- mast kerblík se sádlem (proti vředům a otokům)
- detoxikuje vaše játra, ledviny nebo žlučník
- podporuje trávení
- zlepšuje krevní oběh
- pomáhá při vysokém tlaku
- vhodný při onemocnění kloubů
- podporuje látkovou výměnu
- protizánětlivé účinky
Použití v kuchyni: do salátů, ingredience v různých pomazánkách, omeletách, dušené zelenině nebo jako dochucovadlo hotových jídel z mas a brambor
Kerblíková polévka - půl kila brambor dejte vařit do dvou litrů vody. Po jejich změknutí přidejte čtvrt kilogramu kerblíku a malý hlávkový salát. Vše nechte dojít a následně rozmixujte dohladka. Konečný výsledek ozdobte kerblíkem a lžičkou zakysané smetany.
Zdroj:ctidoma
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
Diskusní téma: Kerblík
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce