Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je aromatická jednoletá bylina, která se používá i jako koření a zelenina. Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápníkfosfor a mnoho dalších minerálních látek. Čerstvá nať obsahuje vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinek, vápník, hořčík, fosfor atd.), vitamíny A, B a C, omega-3 a-6 mastné kyseliny, kyselinu pantothenovou a listovou. 

Kopr a jeho účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • Římští gladiátoři si před zápasem natírali koprem ruce a nohy pro posílení svalů
  • koprová nať se používá do bylinkového octu a nálevu na nakládané okurky
  • při trávicích potížích (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv) a plynatost
  • vhodný při zažívacích potížích, nadýmání,  křečích v břichu, nechutenství
  • používá i do čajů při onemocněních močového ústrojí a na celkové zklidnění
  • močopudné účinky, vhodná na nemoci ledvin
  • podporuje tvorbu mléka při kojení
  • výborný pro kojence při kolikách, je jemnější než fenykl a proto je pro malinké děti velice vhodný
  • zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu
  • potlačuje růst některých druhů bakterií způsobujících oneocnění střev, předchází i nakažlivým průjmům způsobeným těmito mikroogranismy
  • zdroj elektrolytů
  • pomáhá při onemocněních močového ústrojí, podporuje usínání (odvar ze semínek)
  • více

Kopr vonný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Kojení
  • Normální trávení
  • Relaxační účinek - usínání
  • Vylučování vody z organizmu
  • Menstruační komfort

Použití: na dochucení pokrmů, polévek, omáček, na přípravu čaje

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených obalech

Čeleď: miříkovité

Chuť semen: nahořklá připomínající kmín

Stanoviště: vlhké, slunné, chráněné před větrem

Výsev: semena kopru vyséváme volně na záhony v dubnu

Sběr: nať a listy (pouze do doby květu), kvetoucí okolíky, zralé semeno (podzim)

Kontraindikace: nemá vedlejší účinky, vhodný pro kojící matky

Konzervace: pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu

Jak připravit koprový čaj?

lžičku kopru zalijeme 250ml horké vody a necháme 5 - 10 minut vylouhovat pod pokličkou, poté scedíme a popíjíme třikrát denně jeden šálek, čaj se pije vlažný, dvakrát denně

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>