Kostival lékařský, černý kořen

kostival lékařský je léčivá bylinka, která je zdrojem silic, alkaloidů, tříslovin, alantoinu, vápníku, draslíku, fosforu a také vitamínů A, C a B12. Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých Kostival lékařskýpříkopech. 
  • kořen (vyrýváme jaře a také na podzim)
  • čestvá nať (sbírá před květem a v době květu)

Kostival a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje rychlejší a lepší hojení ran
  • podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních (alantoin)
  • stimuluje tvorbu červených krvinek (alantoin a cholin)
  • brzdí vznik zánětů
  • tlumí otoky v místě poranění
  • kryje rány včetně těch, které krvácí
  • významně snižují bolest
  • tinkturou se potírají revmatické klouby
  • na odřeniny a mírně krvácející 
  • léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů
  • při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran
  • více

Skladování: suché , temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem

Lidové názvy: volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko

Použití: používá se kořen na podzim nebo na jaře, mají v sobě největší léčebnou sílu

Jak připravit odvar z kořene?

dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.

Jak připravit tinkturu z kořene?

čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Kostival

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Diskusní téma: Kostival

Titulek: paní Vložil: helena pískačová Datum: 13.05.2019

mohu dávat králíkům kostival?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>