Podběl lékařský

 Podběl lékařský je léčivá bylnka, která roste na vlhkých půdách, holých stráních, úhorech a rumištích najdeme zde celé plochy žlutých květů, které jsou jedny z prvních jarních léčivých bylinek. Z Podbělpodbělu lékařského se nejčastěji připravují zábaly, sirup, čaj nebo odvar.

  • listy se sbírají během léta (zdroj zinku a draslíku), sliz, hořčiny, třísloviny, cholin, fytosteroly, polysacharid inulín, beta-karoten, vitamín C a organické kyseliny – gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou, kávovou
  • květy se sbírají během března až května (polorozevřené květy), flavonoidy, žluté barvivo xantophyl, sliz, glykosidové hořčiny, třísloviny a malé množství silice

Podběl lékařský a jeho účinky na zdraví:

  • pro zdravé dýchací cesty a pokožku 
  • jako podpora imunity
  • při nachlazení, kašli nebo rýmě - přispívá k  normální funkci horních dýchacích cest
  • vhodný pro astmatiky
  • pomáhá jako prevenci viróz a snižuje únavu
  • více
Stanoviště: na loukách, pastvinách, v rumištích, příkopech, lomech, náspech, v okolí silnic
Barva květů: žlutá
Listy: tmavě zelené přízemní řapíkaté listy se srdčitou okrouhlou čepelí a mělce dlanitými laloky
Záměna: květ je podobný květu pampelišky, ale je menší (průměr 1-2 cm)
Lidové názvy: podběl jarní, babuše, mateří líčko či lopušnice
Signatura: podzemní plazivý šupinatý oddenekdálky až 100 cm
 
Sirup z listů: do hliněného hrnce nebo do sklenice od okurek klademe postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru a postupně doplňujeme, až je nádoba plná. Potom dobře zavážeme dvěma či třemi vrstvami silného pergamenu nebo celofánu a postavíme v zahradě na chráněném místě do jámy v zemi a zahrneme zeminou. Rovnoměrná teplota vyvolá kvasný proces. Po osmi týdnech hrnec či sklenici vykopeme a po procezení získáme sirup, který jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý sirup plníme do malých sklenic se širokým hrdlem. Tento sirup nás nejlépe ochraňuje v zimě a v době chřipek. Užíváme ho po lžičkách několikrát denně. 
 
Obklady z listů: z nasekaných a rozmačkaných čerstvých lístků vytvoříme kašovitou směs, kterou přiložíme na postižené místo a obvážeme obkladem a necháme působit cca 60 min. - na zanícené žíly, otoky či bolestivé klouby
 
Kontraindikace: podběl by neměly užívat děti, kojící maminky a těhotné ženy
 

Fotogalerie: Podběl lékařský

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Diskusní téma: Podběl lékařský

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>