Podběl lékařský

 Podběl lékařský je léčivá bylnka, která roste na vlhkých půdách, holých stráních, úhorech a rumištích najdeme zde celé plochy žlutých květů, které jsou jedny z prvních jarních léčivých bylinek. Z Podbělpodbělu lékařského se nejčastěji připravují zábaly, sirup, čaj nebo odvar.

  • listy se sbírají během léta (zdroj zinku a draslíku), sliz, hořčiny, třísloviny, cholin, fytosteroly, polysacharid inulín, beta-karoten, vitamín C a organické kyseliny – gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou, kávovou
  • květy se sbírají během března až května (polorozevřené květy), flavonoidy, žluté barvivo xantophyl, sliz, glykosidové hořčiny, třísloviny a malé množství silice

Podběl lékařský a jeho účinky na zdraví:

  • pro zdravé dýchací cesty a pokožku 
  • jako podpora imunity
  • při nachlazení, kašli nebo rýmě - přispívá k  normální funkci horních dýchacích cest
  • vhodný pro astmatiky
  • pomáhá jako prevenci viróz a snižuje únavu
  • více
Stanoviště: na loukách, pastvinách, v rumištích, příkopech, lomech, náspech, v okolí silnic
Barva květů: žlutá
Listy: tmavě zelené přízemní řapíkaté listy se srdčitou okrouhlou čepelí a mělce dlanitými laloky
Záměna: květ je podobný květu pampelišky, ale je menší (průměr 1-2 cm)
Lidové názvy: podběl jarní, babuše, mateří líčko či lopušnice
Signatura: podzemní plazivý šupinatý oddenekdálky až 100 cm
 
Sirup z listů: do hliněného hrnce nebo do sklenice od okurek klademe postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru a postupně doplňujeme, až je nádoba plná. Potom dobře zavážeme dvěma či třemi vrstvami silného pergamenu nebo celofánu a postavíme v zahradě na chráněném místě do jámy v zemi a zahrneme zeminou. Rovnoměrná teplota vyvolá kvasný proces. Po osmi týdnech hrnec či sklenici vykopeme a po procezení získáme sirup, který jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý sirup plníme do malých sklenic se širokým hrdlem. Tento sirup nás nejlépe ochraňuje v zimě a v době chřipek. Užíváme ho po lžičkách několikrát denně. 
 
Obklady z listů: z nasekaných a rozmačkaných čerstvých lístků vytvoříme kašovitou směs, kterou přiložíme na postižené místo a obvážeme obkladem a necháme působit cca 60 min. - na zanícené žíly, otoky či bolestivé klouby
 
Kontraindikace: podběl by neměly užívat děti, kojící maminky a těhotné ženy
 

Fotogalerie: Podběl lékařský

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Diskusní téma: Podběl lékařský

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>