Podběl lékařský

 Podběl lékařský je léčivá bylnka, která roste na vlhkých půdách, holých stráních, úhorech a rumištích najdeme zde celé plochy žlutých květů, které jsou jedny z prvních jarních léčivých bylinek. Z Podbělpodbělu lékařského se nejčastěji připravují zábaly, sirup, čaj nebo odvar.

  • listy se sbírají během léta (zdroj zinku a draslíku), sliz, hořčiny, třísloviny, cholin, fytosteroly, polysacharid inulín, beta-karoten, vitamín C a organické kyseliny – gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou, kávovou
  • květy se sbírají během března až května (polorozevřené květy), flavonoidy, žluté barvivo xantophyl, sliz, glykosidové hořčiny, třísloviny a malé množství silice

Podběl lékařský a jeho účinky na zdraví:

  • pro zdravé dýchací cesty a pokožku 
  • jako podpora imunity
  • při nachlazení, kašli nebo rýmě - přispívá k  normální funkci horních dýchacích cest
  • vhodný pro astmatiky
  • pomáhá jako prevenci viróz a snižuje únavu
  • více
Stanoviště: na loukách, pastvinách, v rumištích, příkopech, lomech, náspech, v okolí silnic
Barva květů: žlutá
Listy: tmavě zelené přízemní řapíkaté listy se srdčitou okrouhlou čepelí a mělce dlanitými laloky
Záměna: květ je podobný květu pampelišky, ale je menší (průměr 1-2 cm)
Lidové názvy: podběl jarní, babuše, mateří líčko či lopušnice
Signatura: podzemní plazivý šupinatý oddenekdálky až 100 cm
 
Sirup z listů: do hliněného hrnce nebo do sklenice od okurek klademe postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru a postupně doplňujeme, až je nádoba plná. Potom dobře zavážeme dvěma či třemi vrstvami silného pergamenu nebo celofánu a postavíme v zahradě na chráněném místě do jámy v zemi a zahrneme zeminou. Rovnoměrná teplota vyvolá kvasný proces. Po osmi týdnech hrnec či sklenici vykopeme a po procezení získáme sirup, který jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý sirup plníme do malých sklenic se širokým hrdlem. Tento sirup nás nejlépe ochraňuje v zimě a v době chřipek. Užíváme ho po lžičkách několikrát denně. 
 
Obklady z listů: z nasekaných a rozmačkaných čerstvých lístků vytvoříme kašovitou směs, kterou přiložíme na postižené místo a obvážeme obkladem a necháme působit cca 60 min. - na zanícené žíly, otoky či bolestivé klouby
 
Kontraindikace: podběl by neměly užívat děti, kojící maminky a těhotné ženy
 

Fotogalerie: Podběl lékařský

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Diskusní téma: Podběl lékařský

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>