Podléška, tzv. přemožitel zimy

Jaterník podléška, též jaterník trojlaločný (Hepatica nobilis Schreb.) vytrvalá nízká bylina (5 až 25 cm) s plazivým odenkem, rostoucí v Podléška jaterní. Lidové názvy podlístka nebo podlíška jsou odvozeny z toho, že tato bylina se často nachází pod lískami Květy (osmidenní doby kvetení) mají barvu blankytně modrou nebo fialovou, vzácněji růžovou nebo bílou, vykvétají začátkrm dubna. Pro léčebné účely se používá se hlavně list  - sbírají těsně po odkvětu (Folium hepaticae), někdy i s květem (Herba hepaticae).
  • roste časně na jaře ještě před tím, než stromy získají listí. Po odkvětu nadzemní část umírá a do léta je úplně pryč

Jaterník podléška a její účinky:

  • používala se jako náhražka černého čaje
  • bylinka pečující o játra a žlučník
  • při onemocnění horních cest dýchacích
  • na nemoci jater a žlučníku (záněty jater, cirhózu jater, oslabená játra, zvětšení jater, žlučové kameny a písek, podrážděný žlučník a slezinu)
  • močopudný účinek, nemoci močového měchýře
  • k zastavení krvácení - přikládáním listů jaterníku na rány
  • nálev se používal pro usnadnění odkašlávání, pomáhá při onemocnění dýchacích cest, zevně jako kloktadlo
  • čistí ucpaná játra, vypuzuje moč a písek, čistí ledviny a měchýř
  • působí antibakteriálně při onemocněních jater, při chronické bronchitidě a tuberkulóze
  • je vhodné ho kombinovat s bylinkami s podobnými či podpůrnými účinky
  • více

Kontraindikace: nejsou známé

Čeleď: patří do pryskyřníkovitých (Ranunculaceae)

Půda: na výživnějších, mírně kyselých až mírně zásaditých 

Místo: vyžaduje polostín

Jak připravit čaj z jaterníku?

2  lžíce jaterníku nebo níže uvedené směsi zalijeme 500 ml vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x-3x denně nalačno asi 30 minut před jídlem.

ingredience na přípravu čaje na potíže s játry: 5 dílů listů jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořenu pampelišky, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 4 díly natě třezalky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu

Fotogalerie: Podléška

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>