Přeslička rolní

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je zelená vytrvalá bylina (používá se nať), která roste na okrajích lesů a potoků, dorůstá výšky cca 700 mm s charakteristickou lodyhou (sklízí se od června do září), obsahuje kyselinu křemičitou, oxid křemičitý, flavonoidy (vitamin P), třísloviny, saponiny, hořčiny, tuk, organické kyseliny, minerály (vápník, draslík, železo, mangan, hořčík) atd. Sbírá se letní zelená stromečkově větvená lodyha (červen až září) bez černého odenku, pozor ale, abychom ji nezaměnili za přesličku lesní (Equisetum sylvaticum) nebo bahenní (Equisetum palustre), které jsou jedovaté.
 

Přeslička rolní a využití (vnitřně i zevně) a zdravotní účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • přispívá k ukládání vápníku do tkání, vazů, kostí, chrupavek, vlasů a nehtů (kyselina křemičitá)
  • pomáhá proplachovat močové cesty - močopudný účinek
  • zvyšuje vylučování moči, užívá se při zánětech močového měchýře a močových cest a při močových  a ledvinových kamenech (čaj z přesličky)
  • zvyšuje pružnost a pevnost cév, nehtů, chrupavek a vlasů (kyselina křemičitá)
  • kyselina křemičitá, která chrání epitel močových cest před tvorbou povlaku z rozkladných látek pocházejících z moče, čímž se předchází vzniku močových kamenů
  • napomáhá hojit poškozená místa v tkáních, například v cévní stěně či plicích (kyselina křemičitá)
  • protizánětlivé, hojivé a močopudné účinky
  • působí jako antioxidant
  • více

Použití: k vnitřnímu použití se používá čaj (odvar -1- 2 čajové lžičky přesličky na 250ml vody, vaří se 2-3 min. a louhujeme až 15 minut, připravovat čerstvý, 2-3 hrníčky za den) - používat cca 10 dní a pak vynechat, jako kloktadlo, zevně na otoky a vředy, na koupele

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v plátěném sáčku

Kvalita: sušená přesličková nať si zanechává svojí svěží zelenou barvu. Nedosušená nebo špatným způsobem usušená nať tmavne a následně může plesnivět. Je téměř bez pachu a chuti, při žvýkání vrže mezi zuby. Slkaduje se v papírových nebo jutových obalech, v suchu a temnu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>