Přeslička rolní

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je zelená vytrvalá bylina (používá se nať), která roste na okrajích lesů a potoků, dorůstá výšky cca 700 mm s charakteristickou lodyhou (sklízí se od června do září), obsahuje kyselinu křemičitou, oxid křemičitý, flavonoidy (vitamin P), třísloviny, saponiny, hořčiny, tuk, organické kyseliny, minerály (vápník, draslík, železo, mangan, hořčík) atd. Sbírá se letní zelená stromečkově větvená lodyha (červen až září) bez černého odenku, pozor ale, abychom ji nezaměnili za přesličku lesní (Equisetum sylvaticum) nebo bahenní (Equisetum palustre), které jsou jedovaté.
 

Přeslička rolní a využití (vnitřně i zevně) a zdravotní účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • přispívá k ukládání vápníku do tkání, vazů, kostí, chrupavek, vlasů a nehtů (kyselina křemičitá)
  • pomáhá proplachovat močové cesty - močopudný účinek
  • zvyšuje vylučování moči, užívá se při zánětech močového měchýře a močových cest a při močových  a ledvinových kamenech (čaj z přesličky)
  • zvyšuje pružnost a pevnost cév, nehtů, chrupavek a vlasů (kyselina křemičitá)
  • kyselina křemičitá, která chrání epitel močových cest před tvorbou povlaku z rozkladných látek pocházejících z moče, čímž se předchází vzniku močových kamenů
  • napomáhá hojit poškozená místa v tkáních, například v cévní stěně či plicích (kyselina křemičitá)
  • protizánětlivé, hojivé a močopudné účinky
  • působí jako antioxidant
  • více

Použití: k vnitřnímu použití se používá čaj (odvar -1- 2 čajové lžičky přesličky na 250ml vody, vaří se 2-3 min. a louhujeme až 15 minut, připravovat čerstvý, 2-3 hrníčky za den) - používat cca 10 dní a pak vynechat, jako kloktadlo, zevně na otoky a vředy, na koupele

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v plátěném sáčku

Kvalita: sušená přesličková nať si zanechává svojí svěží zelenou barvu. Nedosušená nebo špatným způsobem usušená nať tmavne a následně může plesnivět. Je téměř bez pachu a chuti, při žvýkání vrže mezi zuby. Slkaduje se v papírových nebo jutových obalech, v suchu a temnu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>