Sléz lesní

Sléz lesní je léčivý bylina, pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je zdrojem slizu, tříslovin, silic, šťavelanu vápenatého, pektinu a cukru. Pro léčebné účely se sbírají listy a květy, které jsou mnohem účinnější než listy. Sléz se pěstoval už od raného středověku jako magická rostlina na výrobu amuletů i jako léčivka  Sléz maurský se pěstuje jako letnička, dává vyšší výnosy a snadněji se pěstuje.¨než sléz lesní.
  • Sléz přehlížený (Malva neglecta), mají téměř totožné léčivé účinky
  • Sléz maurský (Malva mauritiana), mají téměř totožné léčivé účinky

Sléz lesní a jeho účinky:

  • při hojení zanícených ran, atopickém ekzému, lupénce nebo kožních zánětech (obklad)
  • chrání a regeneruje sliznice a pokožku
  • urychluje hojení sliznic
  • vhodný při  kašli, zánětu horních dýchacích cest a průdušek
  • zmírňuje svědění a obnovuje růst nových buněk pokožky
  • při onemocněních cest dýchacích (katary, záněty, podporuje rozpouštění hlenů, zmírňuje kašel)
  • obsažené silice rozpouští hleny a uvolnují napětí, napomáhají tak jejich vykašlávání
  • při zánětech mandlí a dutiny ústní (kloktadlo)
  • podporuje zažívání, uklidňuje průjem
  • při žaludečních a střevních problémech
  • vhodný při laryngitídě, faryngitídě a chřipce a nachlazení se obvykle kombinuje s např. s kořenem proskurníku
  • více

Použití: na přípravu macerátu, čaje, na přípravu tiktury, obkladů a kloktadla

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sběr: květy a listy od června do září

   

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17