Třezalka tečkovaná

 
utrhneme třezalku, květy dáme do oleje a necháme je macerovat na slunci.Nakonec olej přecedíme. Používáme tento třezalkový olej třeba na spáleninyod slunce.
Třezalka tečkovaná  (Hypericum perforatum, svatojánská bylina) je léčivá bylina, která se vyskytuje i u nás na sušších loukách a pastvinách, dorůstá výšky cca 80cm a má výrazné žluté květy (kvete od května do srpna) v bohatých květenstvích. Kvetoucí nať nebo jen květ třezalky má využití v tradičním lidovém lékařství. Třezalka tečkovaná je zdrojem glykosidů, fenolů, taninů, silic, tříslovin, rutinuquercetinu, vitamínu C, provitamínu A, hypericinu, pryskyřice a některých organických kyselin. Jak poznáte třezalku? Podle toho, že když rozmáčknete její květ, ulpí vám na prstech červená tekutina, třezalku díky tomu nelze zaměnit za jinou bylinu). Pozor ještě na záměnu, třezalka tečkovaná má lodyhu elipsovitou, na řezu kulatou a má pouze dvě lišty podél stonku. Třezalka skvrnitá pak na řezu díky čtyřem lištám spíše hranatá. Sušené květy třezalky mají v sobě množství léčivých látek – hlavně hojivého pigmentu hyrepicinu a chemické sloučeniny hyperforinu. Třezalka kvete od května do září. Na korunních lístcích jsou opět (jako na listech) patrné červené žlázky (tzv. krev svatého Jana, listy i květ se při rozemnutí mezi prsty barví kůži červeně), které jsou soustředěny především u špičky lístků.
 

Třezalka tečkovaná a její účinky na zdraví:

  • pomáhá zklidnit organismus a dobrá na nervy
  • zlepšuje kvalitu cévních stěn a tlumí vnitřní krvácení
  • zlepšuje krevní oběh až do krevních vlásečnic
  • při poruchách žlučníku a jater
  • afrodisiakální účinky, tonizující účinek
  • přírodní antidepresivum
  • pomáhá s odbouráním stresu a nervozity či depek 
  • více

Kontraindikace: nízký krevní tlak, léky na ředění krve, cukrovka (diabetici), alergie, těhotné a kojící ženy, antidepresiva, při vysokém cholesterolu, fotosenzitivita, citlivá pokožka - způsobuje citlivost na sluneční záření, transplantované orgány, použití konzultujte se svým lékařem.

Použití: na přípravu čaje, tinktury a odvaru

Kvalita: sušená třezalková nať má světle zelenou barvu a květy jsou jasně žluté. Obsahuje usušené, olistěné kvetoucí vrcholky rostlin bez plodů a zdřevnatělých částí stonků, je bez zápachu a má trpce nahořklou chuť.

Třezalkový čaj: 2 čajové lžičky na 250 ml vroucí vody, po 5 minutách scedit a pít 2x denně

Diskusní téma: Třezalka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>