Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm a je považován za penicilin chudých.
Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, B9, C, E a K, obsahuju kyselinu Tymiánlistovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
  • sušený
  • čerstvý
  • ve formě kapek, sirupů a dalších přípravků

Tymián a jeho účinky na zdraví:

  •  silně protizánětlivé, dezinfekční, antimikrobiální (při chronických onemocněních kůže (akné, lupénka) a antiseptické vlastnosti
  • antibiotické účinky
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti bolesti ((látka tymol)
  • působí proti nadýmání
  • při respiračních onemocněních (nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin) inhalace
  • při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních - vnější použití
  • při různých zažívacích obtížích, při nadýmání, při nerovnováze střevní mikroflóry
  • příznivě působí na žaludek
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu
  • silný močopudný účinek
  • na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla
  • uvolňujeí zahlenění
  • zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení - tymiánový olej
  • ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby navodil spánek
  • Řekové ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice
  • tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů
  • působí proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní (kloktadlo a ústní voda)
  • vhodný při revmatismu
  • více
Použití: troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu. používá se jako koření (ochucovadlo), při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek.
 
Chuť: hořká a ostře kořeněná

Klíčení: duben je ideální doba na zaklíčení tymiánových semen 

TIP, Tymiánový krém na akné: smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej nebo jinou partii a nechte působit přes noc.

 

Tymiánový čaj a potřebné ingredience:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

  • zmírňuje kašel
  • ulevuje při nachlazení a bolesti v krku
  • antihypertenzivní vlastnosti (snižuje krevní tlak)
  • diuretické účinky
  • prevence zubního kazu
  • preventivně působí proti rakovině

Jak vyrobit tymiánový sirup?

 Do hrnce dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť.Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. 
  • ingredience: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru
Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě na slunném místě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. 
 

 

Diskusní téma: Tymián

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>