Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm a je považován za penicilin chudých.
Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, B9, C, E a K, obsahuju kyselinu Tymiánlistovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
  • sušený
  • čerstvý
  • ve formě kapek, sirupů a dalších přípravků

Tymián a jeho účinky na zdraví:

  •  silně protizánětlivé, dezinfekční, antimikrobiální (při chronických onemocněních kůže (akné, lupénka) a antiseptické vlastnosti
  • antibiotické účinky
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti bolesti ((látka tymol)
  • působí proti nadýmání
  • při respiračních onemocněních (nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin) inhalace
  • při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních - vnější použití
  • při různých zažívacích obtížích, při nadýmání, při nerovnováze střevní mikroflóry
  • příznivě působí na žaludek
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu
  • silný močopudný účinek
  • na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla
  • uvolňujeí zahlenění
  • zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení - tymiánový olej
  • ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby navodil spánek
  • Řekové ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice
  • tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů
  • působí proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní (kloktadlo a ústní voda)
  • vhodný při revmatismu
  • více
Použití: troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu. používá se jako koření (ochucovadlo), při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek.
 
Chuť: hořká a ostře kořeněná

Klíčení: duben je ideální doba na zaklíčení tymiánových semen 

TIP, Tymiánový krém na akné: smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej nebo jinou partii a nechte působit přes noc.

 

Tymiánový čaj a potřebné ingredience:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

  • zmírňuje kašel
  • ulevuje při nachlazení a bolesti v krku
  • antihypertenzivní vlastnosti (snižuje krevní tlak)
  • diuretické účinky
  • prevence zubního kazu
  • preventivně působí proti rakovině

Jak vyrobit tymiánový sirup?

 Do hrnce dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť.Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. 
  • ingredience: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru
Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě na slunném místě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. 
 

 

Diskusní téma: Tymián

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>