Violka vonná (fialka)

violka vonná (Viola odorata) je symbolem jara (stejně jako podléška, prvosenka jarní, plicník nebo sedmikráska), tato léčivá bylina (10–15 cm Violka vonnávysoká) s fialovými květy roste nejčastěji v listnatých lesích, na okraji luk, u plotů nebo březích potoků a řek, častěji tam však najdeme violku rolní, která však tolik nevoní. Fialky jsou bohaté na vitamin A a C, saponiny, flavonoidy (anthokyany - květy), sliz, alkaloid violin, glykosidy, kyselinu salicylovou, rutin a množství jiných prospěšných látek. Rutin obsažený ve fialkách má vynikající účinky na cévy a pomáhá chránit vitamin C před oxidací. 

Violka vonná a její účinky:

  • pomáhá uvolnit dutiny, zmírňuje kašel
  • podporuje  očištění jater a žlučníku kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky (salát)
  • podporuje vykašlávání, pomáhá při zahlenění (vylučuje hleny) a virózách (nálev z fialek)
  • vhodná na nemoci dýchacích cest, podporuje vykašlávání (saponiny)
  • vynikající účinky na cévy a pomáhá chránit vitamin C před oxidací (rutin)
  • má močopudný účinek, používají se k léčbě dýchacích cest, bolesti v krku, kašle, chrapotu a nemocech průdušek
  • vhodná při při migréně,a při problémech s klouby
  • vhodná při astmatu, bolestech hlavy
  • podporuje očistu krve a imunitní systém
  • působí také při revmatismu, dně a zánětech svalstva (tinktura z violky)
  • na hemoroidy (violka v kombinaci s přesličkou rolní)
  • violka obsahuje také methylsalicylát, jehož složení je velmi podobné s acylpirinem - zmírňuje bolesti hlavy a také lehce snižuje teplotu
  • zdroj vápníku, květy fialek a sedmikrásek - vhodné do jarních salátů
  • více

Použití: na přípravu pleťové vody, fialkového oleje, tinktury a čaje, čerstvá je vhodná do jarních salátů a polévek

Čeleď: patří do violkovitých (Violacea) 

Sběr: pro léčebné účely se sbírají květy (v březnu a dubnu) a listy

Skladování: suché, temné místo v uzavřené nádobě

Kontraindikace: nemá, použití konzultujte s lékařem

Stanoviště, výskyt: ejčastěji v listnatých lesích, na okraji luk, u plotů nebo březích potoků a řek

Signatura: mravenci roznášejí semínka violky do okolí

Jak připravit fialkový sirup?

Čerstvé umyté kvítky fialek ( hrst květů) spaříme vroucí vodou (1000ml) a nálev necháme 12 hodin stát. Pak přecedíme a nálev svaříme s cukrem  (1?25kg nejlépe třtinového cukru) do sirupové hustoty. Před koncem varu přidáme citrónovou šťávu ze dvou citronů a promícháme. Plníme do sterilizovaných lahviček z tmavého skla, pečlivě uzavřeme. Při potížích s vykašláváním užíváme 3 x denně 3 lžičky fialkového sirupu

Jak připravit fialkový čaj na vykašláváni?

 čajovou lžičku přelijeme 250 ml vroucí vody a louhujeme 10 minut a následně scedíme, popíjíme před jídlem maximálně dva šálky denně

Jarní čaj z čerstvých květů fialek

hrst čerstvě natrhaných květů violky zalijte 500 ml vroucí vody, přikryjte a nechte 5 minut louhovat, poté scedíme

 

Fotogalerie: Violka vonná

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>