Sůl, himalájská jedlá sůl

přírodní krystalická růžová minerální sůl z Himalájí je ideální náhradou kuchyňské rafinované soli. Na rozdíl od rafinované soli je zdrojem minerálních látek. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Himalájská sůl obsahuje cca 80 přírodních složek a minerálů (hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu a zinku).
Himalájská sůl
 

Himalájská jedlá sůl - druhy:

  •  růžová himalájská sůl  (jemně mletá, hrubozrná)
  • černá sůl (nazývaná kala namak) - vulkanická sůl s typickou chutí po vajíčkách
  • https://www.awashop.cz/himalajska-sul-jedla-c230/

Epsomská sůl

hořká sůl - síran hořečnatý, je součastí mořské vody a některých minerálních vod. Epsomská sůl je přírodním léčivem. 

Je himalájská sůl pro lidský organismus škodlivá?

  • vědecké průzkumy jednoznačně dokázaly, že nadměrné používání soli tělu neprospává!!!
  • škodí nedostatek soli ? ano! při deficitu dochází k poruchám denního vodního režimu
  • přiměřená dálka soli prospívá fungování vodního režimu organismu - rovnováha sodíku a draslíku
  • pokud používáme v jídle kmín, vystačíme s menším množstvím soli, nebo sůl nepotřebujeme vůbec
  • doporučená denní dávka soli je 3 - 10 gramů ( je to množství ve všech potravinách, které za celý den sníme)
  • sůl konzumovaná ve větším množství působí kyselinotvorně
  • pokud budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze

Čtyři důležité oblasti, kdy potřebujeme sůl:

  • dochucení pokrmů
  • konzervování jídel
  • dodávání minerálů chlóru a sodíku do těla, udržování harmonie mezi sodíkem a draslíkem
  • čistící účinky - sůl v kombinaci s půlkou citrónu lze použít na fleky od rzi v umyvadle nebo vodovodní kohoutky (obnovuje i lesk měděných předmětů)

Himalájská jedlá sůl a její účinky:

  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny
  • zlepšije i absorpce vitamínů
  • podporuje trávení a pomáhá při nadýmání
  • doporučená denní dávka je cca 5-10g za den
  • vyvažuje pH v těle díky elektrolytům (draslík, hořčík, vápník, sodík)
  • podporuje vylučování škodlivých toxinů
  • vyrovná žaludeční kyseliny, reguluje metabolismus
  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, odstraňuje hleny a zprůchodňuje dýchací cesty
  • stimuluje slinné žlázy, jež vypouští proteiny měnící škrob a glykogeny v běžné cukry

Černá vulkamická sůl a její účinky:

  • vhodná pro vegetariány avegany
  • zlepšuje trávení
  • vhodná při nadýmání
  • prospívá při pálení žáhy
  • obsahuje železo
  • rozpouští hleny při nachlazení
  • zdroj minerálů
  • okyseluje organismus a trávící trakt
  • kde koupit černou vulkanickou sůl?

Himalájskou jedlou sůl?

Znáte druhy jedlých solí?

 


 

Diskusní téma: Himalájská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sůl

Znáte druhy soli?

07.12.2015 19:22
Na trhu se můžete setkat s různými druhy solí...už jste o některých slyšeli? Himalájská jedlá krystalická sůl má typickou narůžovělou barvu danou obsahem minerálů ( obsahuje vedle NaCl (cca 96 až 98 %) také jiné prvky a sloučeniny. Například polyhalit (2 až 3 %), což je trojklonný minerál –...

Diskusní téma: Himalájská sůl a ostatní soli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18