Shitake

Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti, Má světle až tmavě hně dý klobouk, velký až 10 cm. Je zdrojem riboflavinu (vitamín B2), niacinu (vitamin B3) a vitamínu D2. bsahují všech osm esenciálních aminokyselin a esenciální mastnou kyselinu zvanou kyselina linoleová, které mohou podporovat budování svalů a zlepšovat trávení.

Houba Shiitake a její účinky:shiitake, japonská houba

  • posiluje celkovou obranyschopnost organismu
  • pravuje množství cholesterolu v těle
  • má protivirové a protirakovinné účinky
  • vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
  • chrání játra
  • má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální účinky
  • zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
  • příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
  • podporuje léčbu únavového syndromu
  • podporuje léčbu HIV
  • při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
  • trávicího systému (léčba žaludečních vředů)

Shitake nachádza všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu. Nasýti, chutí a pritom nás nezaťaží prebytočnú energiou - nepriberá sa po nej. Pomocou shitake môžeme v našom jedálničku nahradiť mäso alebo ju možno použiť na dochutenie všetkých druhov mäsitých pokrmov. Shitake je výborným doplnkom ku kuraciemu a králičiemu mäsu. Znamenite sa hodí do polievok a omáčok.

Shitake môžeme upravovať všetkými tradičnými spôsobmi. Môžeme ich dusiť, smažiť, grilovať, fritovať, zapekať a prípadne aj údiť. Aby vynikla ich výrazná a jedinečná hubová chuť, pri dusení šetríme vodou a huby podlievame minimálne. Dusené shitake sú vhodné na prípravu šalátov, napr. S paradajkami, hlávkovým šalátom alebo s kapustou. Shitake môžeme obaľovať ako rezne alebo je smažiť ochutené iba rascou a soľou. Pri grilovaní môžeme shitake potierať zmesou oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.

TIP: Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.

  • 200 g shiitake čerstvé
  • 15 g másla
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
  • kmín
  • 1 čl citrónové šťávy
  • strouhanka

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>