Jedlé oleje

100% přírodní oleje řadíme mezi superpotraviny. Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, vitamínů ( nejčastěji A, B a E ), minerálů, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus. Přírodní oleje mají pestré spektrum použití jak v teplé a studené kuchyni, tak i v kosmetice pro péči o vlasy a pokožku..

  • oleje pro tepelné zpracování - řepkový, arašídový olej, kokosový, sezamový nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • pro studenou kuchyni - lněný, slunečnicový, dýňový, extra panenský olivový olej 

Seznam super jedlých olejů

  • arašídový olej (kouřový bod 227 °C), vhodný pro teplou kuchyni
  • panenský kokosový olej (kouřový bod 177–200 °C -vhodný na smažení, pečení a vaření.....) varianty balení: 1000ml, 500ml, 400ml,, 
  • rakytnikový olej
  • pupálkový olej
  • lněný olej
  • konopný olej
  • sacha inchi
  • cedrový olej
  • amarantový olej
  • olivový olej (kouřový bod 170 až 210 °C)  extra panenský olivový olej se používá pouze pro studenou kuchyni, zdroj vitaminu E
  • rýžový olej
  • makový olej
  • mandlový olej
  • dýňový olej (kouřový bod 140°C) - zdroj nenasycených mastných kyselin, vysokého množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • olej z ostropestřce mariánského (antioxidant)
  • sezamový olej
  • avokádový olej (kouřový bod 270 °C) zdroj draslíku, vitaminu B6 a Beta-Sitosterol a vitaminů E a C
  • Ghí - přepuštěné máslo
  • chia olej -  olej z chia semínek
  • jedlý arganový olej ( vhodný zejména pro studenou kuchyni )
  • Hořčičný olej
  • řepkový olej ( vhodný zejména pro teplovou kuchyni - vysoký kouřový bod 240 °C) mononenasycených mastných 
  • slunečnicový olej (kouřový bod 110 °C), vysoký obsah vitaminu E
  • para olej

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:

  • řepkový - vitamíny  A, D, E, K
  • hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
  • dýňový -  vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
  • kokosový - vitaminy A, C a E
  • sacha inchi - vitaminy A, E
  • rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
  • konopný -  vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
  •  lněný  - vitamíny C, A, B, E, K
  • sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
  • ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
  • makový olej - vitamíny B1, B12, E
  • rýžový - vitaminy  A, C, K, PP, E a skupiny B
  • olej z černého kmínu (černuchový) - A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9 - kyselina listová), D, E a 
  • pupálkový olej - vitamin A,  B1, B2,B6, E ( malé množství ),
  • olej z para ořechů - vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,B9), vitamin C a E
  • moringový olej - vitamíny (A, B, B1, B2, B3, C, E, P)

Jak správně skladovat oleje v kuchyni?

kvalitní oleje (panenské, za studena lisované) je vhodné chránit především před těmito níže uvedenými vlivy. Špatným skladování jedlých olejů můžeme ztratit zpoustu vitamínů, tuků a antioxidantů. Výrobci ochraňují své oleje tím, že je stáčí do tmavých lahví.
  • světlo - důležité je oleje skladovat v temní prostorách, aby nebyli vystaveny slunci, které urychlu rozklad tuků (žluknutí) a dalších výživných látek. Nejvhodnější jsou skleněné nebo keramické nádoby, vyvarujte se plastových nádob
  • teplo - olej může skladovat na temném místě ve spíži do teploty 25°C , temném sklepě nebo v lednici
  • vzduch - důležité je olej v nádobě dobře uzavřít, aby neměl přístup vzduchu, který urychluje žluknutí
  • stáří - po oteření je nutné olej spotřebovat max. do 3 měsíců, je ale důležité dodržovat výže uvedené podmínky (teplota, vzduch, světlo), důsledkem dlouhého skladování je ztráta chuti, pokles obsahu živin.

Jedlé oleje?

  • https://www.awashop.cz/jedle-oleje-c34/

Co je kouřový bod?

TIP: Přidejte do oleje hodně česneku a cibule, jsou bohaté na síru a pomáhají redukovat volné radikály, vznikající při zahřívání oleje.

Jedlé oleje, články:

Jedlé oleje

Jak vyrobit domácí olej pomocí elektrickému lisu

31.01.2016 22:17
Pomocí elektrickému lisu, si můžeme sami doma vylisovat čestvý olej z domácích surovin Orientační výtěžnost oleje ze semen a ořechů

Diskusní téma: Jedlé oleje

Titulek: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: Marek Datum: 27.05.2016

Dobrý den, zajímal by mě obsah jednotlivých vitamínů v konopných olejích. Nikde jsem to nenašel.

Titulek: Re: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: TT Datum: 20.01.2017

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:
řepkový - vitamíny A, D, E, K
hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
dýňový - vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
kokosový - vitaminy A, C a E
sacha inci - vitaminy A, E
rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
konopný - vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
lněný - vitamíny C, A, B, E, K
sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
makový olej - vitamíny B1, B12, E
rýžový - vitaminy A, C, K, PP, E a skupiny B

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>