Jedlé oleje

100% přírodní oleje řadíme mezi superpotraviny. Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, vitamínů ( nejčastěji A, B a E ), minerálů, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus. Přírodní oleje mají pestré spektrum použití jak v teplé a studené kuchyni, tak i v kosmetice pro péči o vlasy a pokožku..

  • oleje pro tepelné zpracování - řepkový, arašídový olej, kokosový, sezamový nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • pro studenou kuchyni - lněný, slunečnicový, dýňový, extra panenský olivový olej 

Seznam super jedlých olejů

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:

  • řepkový - vitamíny  A, D, E, K
  • hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
  • dýňový -  vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
  • kokosový - vitaminy A, C a E
  • sacha inchi - vitaminy A, E
  • rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
  • konopný -  vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
  • lněný - vitamíny C, A, B, E, K
  • sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
  • ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
  • makový olej - vitamíny B1, B12, E
  • rýžový - vitaminy  A, C, K, PP, E a skupiny B
  • olej z černého kmínu (černuchový) - A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9 - kyselina listová), D, E a 
  • pupálkový olej - vitamin A,  B1, B2,B6, E ( malé množství ),
  • olej z para ořechů - vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,B9), vitamin C a E
  • moringový olej - vitamíny (A, B, B1, B2, B3, C, E, P)

Jak správně skladovat oleje v kuchyni?

kvalitní oleje (panenské, za studena lisované) je vhodné chránit především před těmito níže uvedenými vlivy. Špatným skladování jedlých olejů můžeme ztratit zpoustu vitamínů, tuků a antioxidantů. Výrobci ochraňují své oleje tím, že je stáčí do tmavých lahví.
  • světlo - důležité je oleje skladovat v temní prostorách, aby nebyli vystaveny slunci, které urychlu rozklad tuků (žluknutí) a dalších výživných látek. Nejvhodnější jsou skleněné nebo keramické nádoby, vyvarujte se plastových nádob
  • teplo - olej může skladovat na temném místě ve spíži do teploty 25°C , temném sklepě nebo v lednici
  • vzduch - důležité je olej v nádobě dobře uzavřít, aby neměl přístup vzduchu, který urychluje žluknutí
  • stáří - po oteření je nutné olej spotřebovat max. do 3 měsíců, je ale důležité dodržovat výže uvedené podmínky (teplota, vzduch, světlo), důsledkem dlouhého skladování je ztráta chuti, pokles obsahu živin.

Kde koupit jedlé oleje?

Co je kouřový bod?

TIP: Přidejte do oleje hodně česneku a cibule, jsou bohaté na síru a pomáhají redukovat volné radikály, vznikající při zahřívání oleje.

Jedlé oleje, články:

Jedlé oleje

Jak vyrobit domácí olej pomocí elektrickému lisu

31.01.2016 22:17
Pomocí elektrickému lisu, si můžeme sami doma vylisovat čestvý olej z domácích surovin Orientační výtěžnost oleje ze semen a ořechů

Diskusní téma: Jedlé oleje

Titulek: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: Marek Datum: 27.05.2016

Dobrý den, zajímal by mě obsah jednotlivých vitamínů v konopných olejích. Nikde jsem to nenašel.

Titulek: Re: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: TT Datum: 20.01.2017

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:
řepkový - vitamíny A, D, E, K
hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
dýňový - vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
kokosový - vitaminy A, C a E
sacha inci - vitaminy A, E
rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
konopný - vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
lněný - vitamíny C, A, B, E, K
sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
makový olej - vitamíny B1, B12, E
rýžový - vitaminy A, C, K, PP, E a skupiny B

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylin a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem... Listy...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé rostliny obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období Jaké byliny...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>