Ghí - přepuštěné máslo

Indické ghí ( superpotravina ) je čistý tuk v čisté podobě připravený z kravského másla s malým obsahem laktózy. Přesto že se vyrábí z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Jíž dávné civilizace v Egyptě ( samna baladi ) a Indii používali ghí jako lék, ale využití mělo i v kuchyni. Má jemně nasládlou chuť  s výraznější ořechovou aroma. Jedná se o čistý máselný tuk, který se nepřepaluje ( kouřový bod je 250°C, normální máslo má bod o cca 80 °C nižší, sádlo má naopak o 30°C vyšší) a tím pádem je ideální v kuchyni na pečení, smažení...

Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. a omega mastné kyseliny.

Jak připravit Ghí v domácích podmínkách?

Upozorňujeme, že se jedná o zdlouhavý proces přípravy....

Z 250g kvalitného kravského másla získáme cca 200g ghí. Na mírnějším ohni rozpustíme nakrájené máslo v hrnci se silnějším dnem ( cca 1000g ) a Ghí, přepuštěné máslo necháme ohřívat tak, aby jen velmi mírně pěnilo ( pozor aby se ghí nepřipálilo ) - tzv. přepouštění( odděluje se mléčná složka od tukové a vypařuje se voda). Po dobu 30 min. sbíráme pravidelně z povrchu vzniklou pěnu a sražené kousky.  ghí přes plátno do čisté nádoby a celý postup nejlépe 3 x opakujeme. Po tomto procesu přípravy nám ghí vydrží v uzavřené sklenici na suchém, chladném a tmavém místě řádově měsíce ( barva másla se po tomto procesu změní na zlatavou až světle hnědou - ghí je hotové ). Oproti normálnímu máslu ghí nežlukne.

Dobře se pojí s různými ingrediencemi ( Chilli, česnek, kokos, levandule a další byliny ), můžeme tak obohatit pří přípravě jeho základní chuť.

Ghí a jeho účinky:

  • omlazující a regenerační účinek
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • napomáhá detoxikačnímu procesu
  • pomáhá trávení
  • podporuje obranyschopnost lidkého organismu
  • podporuje nervy a nervovou soustavu - brainfood
  • mírní popáleniny
  • přírodní afrodisiakum
  • zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
  • vhodný i na pleť - pleťové tonikum
  • lze použít i jako masážní prostředek
  • vhodné při aplikaci na bolestivé klouby
  • při bolestech hlavy
  • posiluje zrak
  • na popraskané rty
  • Ayurvédský elixír života
  • neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )

Použití: všude tam, kde použív áme klasické máslo nebo sádlo ( na chleba, pečení bábovek, koláčů, do polévek, u dušené zeleniny atd..)

TIP: taková dobrá specialitka - kousek hodně hořké 90 % čokolády a troška ghí

Diskusní téma: Ghí - přepuštěné máslo

Titulek: Ghí Vložil: Svatava Datum: 30.09.2015

Nejlepší je prý tady to: www.ghicko.cz
Vaříte na něm někdo?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylin a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem... Listy...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé rostliny obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období Jaké byliny...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>