Ghí - přepuštěné máslo

Indické ghí ( superpotravina ) je čistý tuk v čisté podobě připravený z kravského másla s malým obsahem laktózy. Přesto že se vyrábí z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Jíž dávné civilizace v Egyptě ( samna baladi ) a Indii používali ghí jako lék, ale využití mělo i v kuchyni. Má jemně nasládlou chuť  s výraznější ořechovou aroma. Jedná se o čistý máselný tuk, který se nepřepaluje ( kouřový bod je 250°C, normální máslo má bod o cca 80 °C nižší, sádlo má naopak o 30°C vyšší) a tím pádem je ideální v kuchyni na pečení, smažení...

Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. a omega mastné kyseliny.

Jak připravit Ghí v domácích podmínkách?

Upozorňujeme, že se jedná o zdlouhavý proces přípravy....

Z 250g kvalitného kravského másla získáme cca 200g ghí. Na mírnějším ohni rozpustíme nakrájené máslo v hrnci se silnějším dnem ( cca 1000g ) a Ghí, přepuštěné máslo necháme ohřívat tak, aby jen velmi mírně pěnilo ( pozor aby se ghí nepřipálilo ) - tzv. přepouštění( odděluje se mléčná složka od tukové a vypařuje se voda). Po dobu 30 min. sbíráme pravidelně z povrchu vzniklou pěnu a sražené kousky.  ghí přes plátno do čisté nádoby a celý postup nejlépe 3 x opakujeme. Po tomto procesu přípravy nám ghí vydrží v uzavřené sklenici na suchém, chladném a tmavém místě řádově měsíce ( barva másla se po tomto procesu změní na zlatavou až světle hnědou - ghí je hotové ). Oproti normálnímu máslu ghí nežlukne.

Dobře se pojí s různými ingrediencemi ( Chilli, česnek, kokos, levandule a další byliny ), můžeme tak obohatit pří přípravě jeho základní chuť.

Ghí a jeho účinky:

  • omlazující a regenerační účinek
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • napomáhá detoxikačnímu procesu
  • pomáhá trávení
  • podporuje obranyschopnost lidkého organismu
  • podporuje nervy a nervovou soustavu - brainfood
  • mírní popáleniny
  • přírodní afrodisiakum
  • zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
  • vhodný i na pleť - pleťové tonikum
  • lze použít i jako masážní prostředek
  • vhodné při aplikaci na bolestivé klouby
  • při bolestech hlavy
  • posiluje zrak
  • na popraskané rty
  • Ayurvédský elixír života
  • neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )

Použití: všude tam, kde použív áme klasické máslo nebo sádlo ( na chleba, pečení bábovek, koláčů, do polévek, u dušené zeleniny atd..)

TIP: taková dobrá specialitka - kousek hodně hořké 90 % čokolády a troška ghí

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>