Ghí - přepuštěné máslo

Indické ghí ( superpotravina ) je čistý tuk v čisté podobě připravený z kravského másla s malým obsahem laktózy. Přesto že se vyrábí z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Jíž dávné civilizace v Egyptě ( samna baladi ) a Indii používali ghí jako lék, ale využití mělo i v kuchyni. Má jemně nasládlou chuť  s výraznější ořechovou aroma. Jedná se o čistý máselný tuk, který se nepřepaluje ( kouřový bod je 250°C, normální máslo má bod o cca 80 °C nižší, sádlo má naopak o 30°C vyšší) a tím pádem je ideální v kuchyni na pečení, smažení...

Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. a omega mastné kyseliny.

Jak připravit Ghí v domácích podmínkách?

Upozorňujeme, že se jedná o zdlouhavý proces přípravy....

Z 250g kvalitného kravského másla získáme cca 200g ghí. Na mírnějším ohni rozpustíme nakrájené máslo v hrnci se silnějším dnem ( cca 1000g ) a Ghí, přepuštěné máslo necháme ohřívat tak, aby jen velmi mírně pěnilo ( pozor aby se ghí nepřipálilo ) - tzv. přepouštění( odděluje se mléčná složka od tukové a vypařuje se voda). Po dobu 30 min. sbíráme pravidelně z povrchu vzniklou pěnu a sražené kousky.  ghí přes plátno do čisté nádoby a celý postup nejlépe 3 x opakujeme. Po tomto procesu přípravy nám ghí vydrží v uzavřené sklenici na suchém, chladném a tmavém místě řádově měsíce ( barva másla se po tomto procesu změní na zlatavou až světle hnědou - ghí je hotové ). Oproti normálnímu máslu ghí nežlukne.

Dobře se pojí s různými ingrediencemi ( Chilli, česnek, kokos, levandule a další byliny ), můžeme tak obohatit pří přípravě jeho základní chuť.

Ghí a jeho účinky:

  • omlazující a regenerační účinek
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • napomáhá detoxikačnímu procesu
  • pomáhá trávení
  • podporuje obranyschopnost lidkého organismu
  • podporuje nervy a nervovou soustavu - brainfood
  • mírní popáleniny
  • přírodní afrodisiakum
  • zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
  • vhodný i na pleť - pleťové tonikum
  • lze použít i jako masážní prostředek
  • vhodné při aplikaci na bolestivé klouby
  • při bolestech hlavy
  • posiluje zrak
  • na popraskané rty
  • Ayurvédský elixír života
  • neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )

Použití: všude tam, kde použív áme klasické máslo nebo sádlo ( na chleba, pečení bábovek, koláčů, do polévek, u dušené zeleniny atd..)

TIP: taková dobrá specialitka - kousek hodně hořké 90 % čokolády a troška ghí

Diskusní téma: Ghí - přepuštěné máslo

Titulek: Ghí Vložil: Svatava Datum: 30.09.2015

Nejlepší je prý tady to: www.ghicko.cz
Vaříte na něm někdo?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>