Ghí - přepuštěné máslo

Indické ghí ( superpotravina ) je čistý tuk v čisté podobě připravený z kravského másla s malým obsahem laktózy. Přesto že se vyrábí z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Jíž dávné civilizace v Egyptě ( samna baladi ) a Indii používali ghí jako lék, ale využití mělo i v kuchyni. Má jemně nasládlou chuť  s výraznější ořechovou aroma. Jedná se o čistý máselný tuk, který se nepřepaluje ( kouřový bod je 250°C, normální máslo má bod o cca 80 °C nižší, sádlo má naopak o 30°C vyšší) a tím pádem je ideální v kuchyni na pečení, smažení...

Ghí obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K, minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. a omega mastné kyseliny.

Jak připravit Ghí v domácích podmínkách?

Upozorňujeme, že se jedná o zdlouhavý proces přípravy....

Z 250g kvalitného kravského másla získáme cca 200g ghí. Na mírnějším ohni rozpustíme nakrájené máslo v hrnci se silnějším dnem ( cca 1000g ) a Ghí, přepuštěné máslo necháme ohřívat tak, aby jen velmi mírně pěnilo ( pozor aby se ghí nepřipálilo ) - tzv. přepouštění( odděluje se mléčná složka od tukové a vypařuje se voda). Po dobu 30 min. sbíráme pravidelně z povrchu vzniklou pěnu a sražené kousky.  ghí přes plátno do čisté nádoby a celý postup nejlépe 3 x opakujeme. Po tomto procesu přípravy nám ghí vydrží v uzavřené sklenici na suchém, chladném a tmavém místě řádově měsíce ( barva másla se po tomto procesu změní na zlatavou až světle hnědou - ghí je hotové ). Oproti normálnímu máslu ghí nežlukne.

Dobře se pojí s různými ingrediencemi ( Chilli, česnek, kokos, levandule a další byliny ), můžeme tak obohatit pří přípravě jeho základní chuť.

Ghí a jeho účinky:

  • omlazující a regenerační účinek
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • napomáhá detoxikačnímu procesu
  • pomáhá trávení
  • podporuje obranyschopnost lidkého organismu
  • podporuje nervy a nervovou soustavu - brainfood
  • mírní popáleniny
  • přírodní afrodisiakum
  • zvyšuje kvalitu spermií i vajíček
  • vhodný i na pleť - pleťové tonikum
  • lze použít i jako masážní prostředek
  • vhodné při aplikaci na bolestivé klouby
  • při bolestech hlavy
  • posiluje zrak
  • na popraskané rty
  • Ayurvédský elixír života
  • neobsahuje laktózu, bezlepkové ( vhodné při problémech s tolerancí na mléčné bílkoviny )

Použití: všude tam, kde použív áme klasické máslo nebo sádlo ( na chleba, pečení bábovek, koláčů, do polévek, u dušené zeleniny atd..)

TIP: taková dobrá specialitka - kousek hodně hořké 90 % čokolády a troška ghí

Diskusní téma: Ghí - přepuštěné máslo

Titulek: Ghí Vložil: Svatava Datum: 30.09.2015

Nejlepší je prý tady to: www.ghicko.cz
Vaříte na něm někdo?

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>