Česnek

Česnek kuchyňský obecně obsahuje vitamíny A, B (B1, B6) C, D, E a K také ale vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, síra, měď, železo, selen, jód a další látky. Česnek je odedávna skutečným elixírem života. Věděli to již Egypťané dávali otrokům preventivně cibuli, česnek a ředkev jako prevenci proti onemocnění střev, žlučníku, jater a dezinfikovali jim trávící soustavu.příznivé účinky pocházejí z více než stovky složek, z nich nejznámější je allicin (jedna ze sloučenin síry s typickou vůní). Alicin má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti.

Česnek ovlivňuje lidský organismus velmí pozitivně. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. 

Česnek a jeho účinky:

  • zvyšuje pohyblivost střev a žaludku
  • působí na tvorbu a vylučování žluče
  • podporuje obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran
  • působí proti větrům, říhání
  • zvyšuje sekreci žláz
  • povzbuzuje jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů
  • působí detoxikačně
  • čistí játra (česnek s mlékem a kurkumou)
  • čistí cévy
  • účinkuje antibakteriálně na střevní flóru
  • působí proti křečím v žaludku a střevech
  • likviduje parazity, kteří přežívají ve střevech
  • podporuje cirkulaci a vyvolává pocení, potlačuje viry a jiné mikroorganismy, které ovlivňují vznik degenerativních onemocnění jako je rakovina
  • prevence nádorů
  • snižuje krevní tlak
  • vhodný při parodontóze
  • prevence chřipky
  • na sennou rýmu, ale také na astma
  • pomáhá při nachlazení, chřipce či bolestech v krku
  • proti otravě nikotinem a olovem
  • zvyšuje potenci a chuť na sex (afrodisiakum)
  • lék na impotenci (vařený česnek v mléce)
  • podporuje hubnutí
  • zvyšuje schopnost koncentrace
  • pomáhá při křečových žilách a bolestech žil
  • snižuje riziko ucpání tepen - ředí krev
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • zlepšuje vylučování inzulínu (dobré pro cukrovkáře)
  • zpomaluje proces stárnutí, podporuje dlouhověkost
  • snižuje riziko rakoviny (prsu, žaludku a střev), mrtvice a infarktu
  • bojuje proti volným radikálům a rakovině
  • vhodný při nadýmání a průjmu
  • přírodní antibiotikum (ničí mikroorganismy) a antiseptikum
  • nadrcený česnek nebo čerstvá šťáva pomáhá proti bradavicím, bolestem zubů a kuřím okům
  • místa bodnutí hmyzem (dezifikuje a zklidňuje) - macerovaný česnek v alkoholu
  • dezinfekce -  zachránil lidi před gangrénou
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • pozitivní účinek na plíce a tlusté střevo
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • více
Česnek dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě v závislosti na odrůdě (červenec, srpen), pokud česnek ve správnou sklidíte a usušíte, může vám vydržet až rok. Česnek sušte s natí na větraném stinném místě
V dnešní době se díky moderním metodám můžeme koupit česnek i ve formě suchých kousků, granulátu, vloček nebo prášku.
Kontraindikace: česnek má schopnost snižovat krevní tlak. Pozor by si proto měli dát lidé, kteří trpí nízkým tlakem. Léky na ředění krve
 
Upozornění: syrový česnek na dochucení pokrmů stačí jen v malém množstvím, pokud budeme česnek nadměrně konzumovat můžeme mít žaludeční a jaterní problémy. 
 
TIP pro děti: děti nebo lidé citliví na jeho výraznou chuť mohou vložit plátek česneku mezi dva plátky jablíčka
 
TIP: čerstvý strouček česneku spoklneme hned po ránu, jak se probudíme, získáte silné organické antibiotikum a vyhnete mnoha onemocněním, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení krevního oběhu a podpory trávení, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a má mírné antidepresivní účinky.
 

Jak připravit mléko s česnekem ? 

Stačí 500ml mléka, 10 rozmačkaných stroučků česneku, 2 lžičky třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 250ml vody, postup: vodu smíchejte s mlékem a přiveďte k varu a přidejte rozmačkaný česnek a snižte oheň na minimum a nechte 10 min. občas promíchejte, nakonec přidejte třtinový cukr.
 

TIP na pečený česnek: 

vezmete celou paličku česneku, kterou z vrchu seříznete tak, aby byly všechny stroučky vidět, potřete olivovým olejem, zabalíte do alobalu  a pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut. Na posledních 10 min. jej vyjmete z alobalu - česnek bude téměř tekutý, použít mužete např. do pomazánek, na chleba nebo k masu. Pečením česnek ztrácí svoji štiplavost.
 

Tip česnekový sirup s medem

potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat dle potřeby. Dávkování: stačí dvě kávové lžičky do sklenice vody, nejlépe ráno nalačno.

Česnek vyluhovaný ve slivovici nebo vodce:

  • 250g nastrouhaného česneku
  • 500ml vodky nebo slivovice
Uvedené ingredience smícháme a odložíme na 6 týdnúů do temna. Po uplynutí 30 dní směs přecedíme. Uvedenou tinkturu používáme na klouby, dnu, usazeniny kyseliny močové. Dávkování: každý den zvyšovat postupně od nuly až po 25 a zase zpet na O. Kapku tinktůry rozpustím ve sklenici vody a vypijeme. Tento postup můžeme znovu opakovat po 6 týdnech.
Tento česnekový elixír pročišťuje organizmus od tukových vápenatých usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. To má za následek vyčištění a zpružnění cév krevního oběhu, tím pádem i zabránění vzniku vysokého krevního tlaku, infarktu, sklerózy a tvoření otoků. Při jeho použití mizí bolest hlavy a hučení v ní, zlepšuje se zrak.
 

Několik vychytávek při práci s česnekem

  • po práci s česnekem i vaše ruce mají zápach česneku, jak se toho zbavit? Můžete ruce omýt v teplé vodě a namazat jedlým olejem (kokosový nebo lněný) nebo krémem, nebo můžete  ruce omýt roztokem vody s jedlou sodou nebo himalájskou solí, dobrá je i citronová šťáva
  • jak si vyrobyt česnek v prášku? česnekové stroužky opečeme dozlatova v troubě a po vychladnutí je jednoduše rozemeleme. Prášek pak uskladníme v hermeticky uzavřené skleněné nádobě nebo sáčku
  • jak zjemnit chuť ostrého čerstvého česnek? ponoříme stroužky do solného rostoku s vodou a následně odstraníme klíček ze středu
  • jak odstranit slupku z česneku? stačí ponořit do horké vodu a pár minut
  • Jak uchovávat přebytečný oloupaný česnek? ponořte ho do olivového oleje, zachová si svoji chuť, vůňi a je vhodný jak do teplé tak i studené kuchyně

Česneková maska pro péči o pleť:

Rozetřete 3 stroučky česneku a smíchejte s ostatními ingrediencemi (3 polévkové lžíce medu a 3 lžíce bílého jogurtu). Na vyčištěnou pleť aplikujte tento česnekový zázrak. Vyhněte se oblasti očí, směs může být dráždivá. Masku naneste také na krk a dekolt a nechte působit 15 až 20 minut. Poté opláchněte studenou vodou a pokožku nakrémujte. Abyste dosáhli pozitivní výsledky, tak masku používejte 2 nebo 3krát týdně.
  • regeneruje a hydratuje pokožku
  • maska má protizánětlivé a antibiotické účinky (akné a ekzémy)
  • poskytuje pokožce ochrannou bariéru proti slunečnímu záření
  • působí proti pigmentovým skvrnám
  • působí proti vráskům
  • usnadňuje odstranění černých teček, které jsou v pórech
  • reguluje pH pokožky

Sušený česnek?

Jak pěstovat a sázet česnek?

pro pěstování česneku je zásadní kvalitní sadba, vhodné stanoviště (slunné a suché místo, česnek nemá rád mokro a chlad)
a kvalitní půda (propustná a dobře vyživená půda). Stroučky sázíme na podzim před zamrznutím půdy nebo velmi časně zjara, postupujeme tak, že stroužky sázíme ve vzdálenosti přibližně 8 - 12 cm a do hloubky 6 až 8 cm. Řádky od sebe asi nechte 25 až 30 cm.
 

Fotogalerie: Česnek

Diskusní téma: Česnek

Titulek: Všelék Vložil: Robert Datum: 30.04.2020

Přírodní všelék, který vyléčí mnoho nemocí https://zdraverecepty.cz/cesnek-silny-a-prirodni-vselek/

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>