Medvědí česnek

medvědí česnek (jarní byliny) je typický pikantní chutí (šťavnaté zelené listy s nezaměnitelnou vůní česneku) a vysokým obsahem vitamínu C a chlorofylu.  Česnek medvědí, stejně jako ostatní druhy česneků (Allium), obsahuje silice se sirnými sloučeninami. Tyto silice působí na lidské tělo v mnoha směrech. Důležitá účinná látka, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je alliin (při porušení rostlinných buněk se tato látka změní na allicin - např, žvýkání). Medvědí česnek obsahuje vlákninu, silice, hořčíny, vitamin C,  A, B1, B2, vápník, draslík, sodík, železo, zinek, hořčík, jód. Listy se sbírají do doby než začně medvědí česnek kvést, protože obsahuje nejvýce výživných látek.
 

Druhy medvědího česneku:

  • medvědí česnek pravý (Allium ursinum subsp. ursinum) má květní stopky drsné s papilami
  • medvědí česnek ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum), který má květní stopky hladké bez papil 

Co jze použít z medvědího česneku?

  • čerstvé listy a nať období duben až kveten před květem ( nakrájená do polévek, na chleba, na maso, do salátů, na brambory nebo jen tak do pusy a žvýkat.. ) sušením ztrácí medvědí česnek účinnost
  • cibulka se sklízí v období srpen až září ( využití stejné jako u nati a listů)
Medvědí
 

Medvědí česnek a jeho účinky:

  • působí na  streptokoky a stafylokoky (allicin)
  • zdroj vitamínu C - 100 gramů listů obsahovat až 150 mg
  • pří chřipce, nachlazení a respiračních problémech
  • urychluje hojení ran
  • podporuje imunitní systém
  • životabudič
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek
  • zdroj alicinu se - rozmixovat na pesto
  • detoxikuje játra, ledviny a močový měchýř
  • působí proti rakovinovému bujení
  • pozitivní účinek na srdce
  • čistí krev
  • podporuje mozek (paměť a koncentraci)
  • při nespavost a úzkosti
  • působí proti plísním, bakteriím a mykózám 
  • při anémii
  • vhodný při zácpě a průjmu
  • působí proti nadýmání
  • přírodní antibiotikum, antimykotikum a antioxidant
  • medvědí česnek
  • více
Použití: nejlépe čerstvý, může nahradit špenát, vhodný jako příloha k masu, do tvarových pomazánek, bramborových salátů, do polévek
 

Jak uchovávat medvědí česnek?

Utrhnuté listy na vzduchu rychle uvadají.

  • lednička 4-5 dní
  • sušení-není příliš vhodné, ztrácí účinné látky
  • zmrazení- jednoduchá a dobrá varianta ( můžeme je nahruba nasekat)
  • ve vlhké utěrce a částečně ve vodě 1-2 dny
  • naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta z dlouhodobého hlediska ( jako bazalku  do olivového oleje )
  • Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem?
  • Pesto: 20-30 lístů madvědího česneku, deci oleje a hrst mandlí nebo vlašáků

Bylinkové máslo s medvědím česnekem: rozmixujte čtvrtku másla (nechejte změknout), 60g medvědího česneku a půl lžičky himalájské soli, hotovou směs dejte do lednice. Můžeme použít na topinky, chleba, na maso, na míchaná vejce, do salátů
 
Olej s medvědím česnekem: nasekaný svazem medvědího česneku dáme do tmavé sklenice a zalijeme kvalitnim olivovým oleje a nechtejte v temnu macerovat cca 20 dní.Potom olej sceďte a můžeme používat jako olivový olej.

 

 

Diskusní téma: Medvědí česnek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>