Medvědí česnek

medvědí česnek (jarní byliny) je typický pikantní chutí (šťavnaté zelené listy s nezaměnitelnou vůní česneku) a vysokým obsahem vitamínu C a chlorofylu.  Česnek medvědí, stejně jako ostatní druhy česneků (Allium), obsahuje silice se sirnými sloučeninami. Tyto silice působí na lidské tělo v mnoha směrech. Důležitá účinná látka, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je alliin (při porušení rostlinných buněk se tato látka změní na allicin - např, žvýkání). Medvědí česnek obsahuje vlákninu, silice, hořčíny, vitamin C,  A, B1, B2, vápník, draslík, sodík, železo, zinek, hořčík, jód. Listy se sbírají do doby než začně medvědí česnek kvést, protože obsahuje nejvýce výživných látek.
 

Druhy medvědího česneku:

  • medvědí česnek pravý (Allium ursinum subsp. ursinum) má květní stopky drsné s papilami
  • medvědí česnek ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum), který má květní stopky hladké bez papil 

Co jze použít z medvědího česneku?

  • čerstvé listy a nať období duben až kveten před květem ( nakrájená do polévek, na chleba, na maso, do salátů, na brambory nebo jen tak do pusy a žvýkat.. ) sušením ztrácí medvědí česnek účinnost
  • cibulka se sklízí v období srpen až září ( využití stejné jako u nati a listů)
Medvědí
 

Medvědí česnek a jeho účinky:

  • působí na  streptokoky a stafylokoky (allicin)
  • zdroj vitamínu C - 100 gramů listů obsahovat až 150 mg
  • pří chřipce, nachlazení a respiračních problémech
  • urychluje hojení ran
  • podporuje imunitní systém
  • životabudič
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek
  • zdroj alicinu se - rozmixovat na pesto
  • detoxikuje játra, ledviny a močový měchýř
  • působí proti rakovinovému bujení
  • pozitivní účinek na srdce
  • čistí krev
  • podporuje mozek (paměť a koncentraci)
  • při nespavost a úzkosti
  • působí proti plísním, bakteriím a mykózám 
  • při anémii
  • vhodný při zácpě a průjmu
  • působí proti nadýmání
  • přírodní antibiotikum, antimykotikum a antioxidant
  • medvědí česnek
  • více
Použití: nejlépe čerstvý, může nahradit špenát, vhodný jako příloha k masu, do tvarových pomazánek, bramborových salátů, do polévek
 

Jak uchovávat medvědí česnek?

Utrhnuté listy na vzduchu rychle uvadají.

  • lednička 4-5 dní
  • sušení-není příliš vhodné, ztrácí účinné látky
  • zmrazení- jednoduchá a dobrá varianta ( můžeme je nahruba nasekat)
  • ve vlhké utěrce a částečně ve vodě 1-2 dny
  • naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta z dlouhodobého hlediska ( jako bazalku  do olivového oleje )
  • Jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem?
  • Pesto: 20-30 lístů madvědího česneku, deci oleje a hrst mandlí nebo vlašáků

Bylinkové máslo s medvědím česnekem: rozmixujte čtvrtku másla (nechejte změknout), 60g medvědího česneku a půl lžičky himalájské soli, hotovou směs dejte do lednice. Můžeme použít na topinky, chleba, na maso, na míchaná vejce, do salátů
 
Olej s medvědím česnekem: nasekaný svazem medvědího česneku dáme do tmavé sklenice a zalijeme kvalitnim olivovým oleje a nechtejte v temnu macerovat cca 20 dní.Potom olej sceďte a můžeme používat jako olivový olej.

 

 

Diskusní téma: Medvědí česnek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>