Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je populární koření, které má dlouhý seznam přínosů pro zdraví, včetně schopnosti zmírnit bolest, uklidnit zažívací problémy, Muškátový oříšekposílit kognitivní funkce, detoxikovat tělo, posílit zdraví kůže, zmírnit orální problémy, snížit nespavost, podpořit funkci imunitního systému a zlepšit krevní oběh.

Muškátový oříšek je jedním ze dvou koření, které rostou na stálezeleném stromu, který se jmenuje muškátový ořech. Má původ poblíž Indonésie, ale nyní je celosvětově používaným kořením. Tyto stromy obsahují muškátový oříšek, což je semeno stromu a další koření pocházející ze suché skořápky semínka. Muškátový oříšek je jemné, lehce sladké koření, který je široce používáno v kuchyních po celém světě. Strom je také velmi ceněn kvůli esenciálním olejům, které jsou vyráběny ze stromu a listů. Muškátový oříšek obsahuje dietní vlákninu, vitamin B1, B6, B9, hořčík, draslík, vápník, želozo, měď, mangan a macelignan.

Zdravotní přínosy muškátového oříšku:

  • protibolestivé účinky
  • stimuluje trávicí proces podporou peristaltického pohybu v hladkých střevech
  • pomáhá při nevolností, nadýmání, zvracení a poruchách trávení
  • snižuje degradaci nervových cest a kognitivní funkce, která běžně postihuje osoby s demencí nebo Alzheimerovou  chorobou (myristicin a macelignan)
  • působí jako tonikum, pomáhá odstranit nahromaděné toxíny v játrech a ledvinách
  • pomáhá rozpouštět ledvinové kameny a zvyšuje celkovou funkci a účinnost ledvin a jater
  • podporuje orální zdraví
  • působí proti zápachu z úst - zabíjí bakterie, které způsobují tento nepříjemný stav
  • zvyšuje imunitu dásní a zubů
  • doporučován jako domácí lék na nespavost
  • podporuje apaptózu v buňkách leukémie
  • ve formě pasty podporuje zdravou pokožku (pomáhá snižovat zánět a podráždění pokožky, podporuje hydrataci)
  • snižuje krevní tlak a snižuje zátěž kardiovaskulárního systému díky obsahu draslíku
  • přispívá ke zlepšení akné
  • má antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, psychoaktivní a afrodiziakální účinky
  • zdroj elektrolytů
  • mírné sedativní účinky (sloučeniny myristicinu a elekumininu)
  • antidepresivní účinky a působí proti úzkosti
  • pomáhá snížit nervové napětí (hořčík)
  • brainfood - pomáhá zlepšovat paměť tím, že stimuluje nervy v mozku, zlepšuje soustředění a posiluje schopnost koncentrace.
  • snižuje bolesti kloubů a svalů - protizánětlivé vlastnosti, (myristicin, elemicin a eugenol)
  • pomáhá při astmatu
  • prospívá při bolestech břicha a křečích
  • více
Kontraindikace: muškátový oříšek může mít na člověka psychotropní, halucinogenní nebo narkotické účinky při nadměrném užívání
 
Použití: koření, na dochucování pokrmů
 
TIP na podporu zdraví mozku: přidejte špetku muškátového prášku do sklenice vlažné vody a vypijte ji jednou denně před spaním.
 

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Muškátový oříšek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek