Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a další (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol..), Není zdrojem tuku, cukru a proteinů.

  • skořice dokáže prohřát náš organismus a navíc umí povzbudit i imunitní systém
Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skoric
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice

Druhy skořice:

Byli prokázány synergické účinky včelího medu a skořice
 

Skořice a její účinky na zdraví:Skořice

  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky - přírodní antibiotikum
  • antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • ničí baktérie, viry a plísně
  • působí proti kvasinkovým houbám (candida v trávicím traktu)
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšuje hladinu toho prospěšného (HDL)
  • působí i prevence proti rakovině, zvláště tlustého střeva
  • prevence proti infarktu
  • snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent
  • působí proti celulitidě a vyhlazuje strie (skořicový krém se hodí i na strie a zpevnění kůže)
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nachlazení, zánětům a mírní kašel
  • zlepšuje trávení
  • tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením
  • působí proti zácpě, plynatosti, nadýmání a průjmu
  • odstranuje bolesti svalů a kloubů ( snižuje otoky a zánět)
  • pomáhá i při PMS
  • snižuje únavu a hybnost (skořice s medem 1 :1)
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • pomáhá při infenci močového měchýře
  • podporuje mozkové funkce - brainfood (zlepšuje myšlení a paměť)
  • prevence proti Alzheimerově chorobě (podporuje paměť a pozornost)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku
  • podporuje zažívání - výborným zdrojem vápníku, vlákniny 
  • mírní zápach z úst
  • podporuje hubnutí, zlepšuje metabolismus a podporuje odbourávání tuku na břiše
  • podporuje prokrvování končetin a celého těla
  • čistí střevo a krev
  • zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu
  • vhodná pro cukrovkáře - klesá hladina cukru cucáním plátků skořice
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • přírodní afrodisiakum
  • působí proti akné (maska na pleť skořice s medem v poměru 1:3)
  • snižuje množství spotřebu cukru (má přirozeně sladkou chuť) může se použít jako sladidlo
  • k uchování a konzervaci potravin bez použití chemických látek (např.ovoce)
  • protože snižuje zánět působí proti reakcím histaminu v těle
  • přírodní konzervace ovoce bez chemických látek
  • detoxikuje organismus
  • více

Další účinky a použití skořice

  • působí proti molům (plátěný sáček, smíchejte skořici s hrstkou dalších druhů koření, například hřebíček nebo bobkový list)
  • osvěžovač vzduchu (do rozprašovače dejte pár kapek skořicového oleje a vodu)
  • ústní voda se skořicovou vůní (skořici přídejte do vodky)
  • při pečení má výrazné aroma (např. koláč s jablky a skořící, žemlovka)
  • působí proti mravencům (prášek na místa kde se vyskytují mrazenci)
  • působí proti škůdcům (1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců)
  • při přesazování rostliny, pokud jsou poškozené kořeny (nasypte do květináče trochu skořice, lépe zakoření a dezinfikuje)
  • vynikajícím hnojivem a stimulantem růstu rostlin (posypeme listy, nebo půdu)
  • přidáte do květináče v pokoji nebo obyváku (stimuluje mozek, během dne budete více aktivní)

Skoříci můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou

Dávkování: optimální denní dávka jsou přibližně tři gramy,  odborníci doporučují, že dostatečné množství je půl až jedna čajová lžička za den. Větší množství může vyvolat nepříznivé účinky.

Použítí: do sladkých pokrmů, masa, nápojů (do kávy, kakaa na přípravu čaje), do ovesných kaší a musli, do jogurtů

TIP: Skořicová mast na pokožku - směs jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice

TIP: Skořicové mléko: špetku mleté skořice vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček

TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:

Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.

Banán nemusíte vyhazovat. Můžete ho nechat vychladnout a uložit do chladničky. Ráno si ho přidejte do ovesných vloček. Popřípadě jej můžete vložit do mrazničky a udělat si z něj banánovou zmrzlinu.

Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda

Kde koupit skořici?

Diskusní téma: Skořice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>