Zázvor lékařský

zázvor je exotické koření původem z Číny, které je velmi populární i u nás. Patří mezi superpotraviny pro svoje účinky na lidské zdraví. Typickou vůni zázvoru dodávají esenciální oleje. Zázvor je zdrojem esenciálních olejů (např. gingerol- štiplavá tipická chuť), provitaminu A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodíku, hořčíku, fosforu, draslíku, vápníku, železa. 
  • gingerol se při tepelné úpravě proměnuje na zingeron
  • gingerol - ničitel zánětů
Čerstvý kořen zázvoru je vynikajícím prostředkem při poruchách trávení, nadýmání, chronickém zánětu dýchacích cest, střev i močových cest a i při celkovém vyčerpání. V zimě zázvor zahřívá a osvěžuje unavenou mysl, mírně a příjemně prokrví tělo. Zmírní i svalové zázvor kořenbolesti , příznaky chřipky, nevolnost a závratě.
 

Zázvor a jeho účinky:

  • antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • afrodisiakum
  • prevence při nachlazení, rýmě a chřipce
  • při viróze a nachlazení - první pomoc zázvorový čaj s citrónem a medem
  • působí i proti bolesti v krku
  • má schopnost prohřívat organismus, ale také prohřívání totiž podporuje spalování tuků
  • prevence vzniku záchvatu migrény ( dává stopku prostaglandinům, které působí jako spouštěče migrény ) i proti bolesti hlavy
  • snižuje krevní tlak
  • potlačuje vznik kyseliny mléčné, zejména u sportovců
  • působí proti svalovým křečím
  • antidepresivní účinky
  • působí příznivě při chemoterapiích -může být až 10 000krát účinnější než tradičně používaná chemoterapie
    Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdravi/1543-zazvor-je-10-000-krat-ucinnejsi-nez-chemoterapie-potvrdila-to-novay-studie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
  • pomáhá s trávením, působí proti nadýmání a plynatosti ( čerstvě nastrouhaný zázvor )
  • podporuje tvorbu slin, což samozřejmě usnadňuje konzumaci potravin
  • posiluje imunitní systém
  • působí pozitivně při kocovině
  • působí proti Alzheimerově chorobě
  • pomáhá při závratích
  • mírní bolest při artritidě
  • pomáhá při léčbě a prevenci rakoviny (tlustého střeva, vaječníků atd.)
  • potlačuje nevolnost
  • chrání ledviny
  • prospívá při bolestivé menstruaci
  • působí proti pálení žáhy (izoluje kyselost žaludku)
  • snižuje překyselení žaludku
  • v průběhu těhotenství při nevolnostech a zvracení ( jen velmi malá dávka stačí - velmi malý plátek zázvoru )
  • působí jako prevence proti chronickým zánětům dýchacích cest
  • zlepšuje stravitelnost u těžkých lídel
  • detoxikační účinky (spaluje kalorie, vylučuje škodliviny a toxiny)
  • stimuluje produkci žaludečních šťáv - podporuje trávení
  • horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a také uvolňují ztuhlé svaly
  • působí proti zánětům -  gingerol
  • protibolavým zubům - nasekejte ho na malé kousky a žvýkejte jako žvýkačku
  • zlepšuje zrak
  • více

Zázvor a jeho účinky na pleť a vlasy:

  • zpomaluje proces stárnutí pokožky
  • eliminuje začervenání pleti, působí proti pupínkům a akné (potírejte zázvorovým čajem)
  • dodává pokožce zářivou barvu a zdravý nádech (plátkem zázvoru masírujte pokožku
  • uklidňuje drobné popáleniny (omyjte oblast vlažným zázvorovým čajem)
  • na spálenou pokožku, tak na to v létě myslete (chlazený zázvorový čaj aplikujte na pokožku)
  • bělí jizvy (nakrájejte opravdu tenké kusy kořenů zázvoru a na příslušných místech je zafixujte páskou, nechte působit asi 40 minut)
  • působí na celulitidu, podporuje krevní oběh - vyrobenou směsí jemně masíruje potřebná místa (1/4 šálku olivového oleje, 1/2 šálku cukru, 2 lžíce strouhaného zázvoru a trochu citronové kůru)
  • stimuluje růst vlasů (vmasírujte ještě před mytím vlasů teplý šálek zázvorové šťávy do pokožky hlavy)
Doporučená denní dávka: max. 4 gramy čerstvého zázvoru nebo 1g sušeného zázvoru, při předávkování může nastat: nevolnost, zvracení, průjem nebo také srdeční poruchy
Kontraindikace: zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné žena a děti, může působit potíže při užívání s jinými léky nebo zažívací potíže, pálení žáhy nebo bušení srdce
Chuť: výrazná, lehce štiplavá, pikantní, citronová
Použití: na přípravu čaje, šťávy, dochucení pokrmů i kachnímu a vepřovému masu
 
Použití: pro přípravu čaje ( stačí půl lžicky strouhaného zázvoru , 250ml horké vody, med a citron ), jako koření v podobě přášku nebo čerstvě nastrouhaný, pro přípravu nápojů přidat cukr a citron, či detoxikačního čaje. 100% šťávu můžeme dosladit medem nebo březovým cukrem
Nakrájíme kousky zázvoru a česneku a orestujeme na oleji a smícháme s těstovinami posypeme parmezánek, přidáme orestované kousky klobásy.
 

Jak připravit zázvorový sirup?

Na přípravu zázvorového sirupu potřebujeme hrnek nakrájeného zázvoru, hrnek třtinového cukru a 250 ml vody. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechny ingredience přivedeme k varu a poté necháme mírně probublávat přibližně hodinu. Potom sirup scedíme a ještě teplý nalijeme do skleněných lahví.
 

Jak si vyrobit zázvorový masážní olej?

smícháním šťávy ze zázvoru a sezamového oleje,
 

Kde koupit zázvor?

Zázvor můžeme pěstovat i doma v květináci, stačí čerstvý odenek zázvoru s pupeny do substrátu a rašeliny, a zasypeme odenek, aby nebyl vidět, aby pupeny vykukovaly na povrch, vyklíčí cca po 2-6 týdnech. Umístěte na světlé stanoviště a pravidelně zalívejte. Brzy se objeví výhonky a zázvor začne tvořit také nový kořen. Až přijde čas sklizně, prostě vyndejte celou rostlinu, část kořenů zužitkujte a část opět zasaďte.

  • teplé místo - na slunci, pravidelná zálivka

Fotogalerie: Zázvor

Zázvor

Jak připravit zázvorovou limonádu?

23.02.2017 22:08
Zázvorová limonáda uvedené ingredience důkladně promícháme a nakonec přidáme kousek mátových lístků a nakrájený zázvor, můžeme přidat i pár kostek ledu. Pokud nemáme čestvý zázvor můžeme alternativně použít 100% žázvorovou šťávu a na doslazení přírodní sladidlo dle chuti. Potřebné ingredience:...

Diskusní téma: Zázvor

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>