Cizrna, tzv. římský hrách

Cirzna nazývaná královnou luštěnin a také je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách) a patří na třetí místo mezi nejvýznamějšími Cizrnaluštěninami za hrachem a fazolemi. Tato luštěnina má charakteristický tvar (kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem). Kořeny jejího pěstování padají do období již před více jak 7500 lety a její domovinou je středomoří. 

Cizrna je zdrojem vápníku, hořčíku, draslík, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu.

Cizrna a její účinky:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vyrábí se z ní oblíbený hummus
  • rychle a kvalitně zasytí
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • nízký glykemický index - vhodná při redukčních dietách
  • vysoký obsah vlákniny působí proti zácpě
  • stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina)
  • vhodná pro vegany a vegetariány jako náhrada masa
  • působí proti stresu a depresím
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • snižuje i hladinu cholesterolu
  • vhodná pro těhotné ženy - zdroj kyseliny listové
  • vhodná na kombinaci s obilovinami - kompletní zdroj bílkovin
  • podporuje spánek, díky produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky obsahu vitamínu B6
Chuť: připomíná oříšky či jedlé kaštany
Příprava: před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody, v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 90 - 120 min. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Použití: vařená - vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
 
Zapečená cizrna s kari: teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Ingredience - pro 2 - 3 osoby: 250 g cizrny, 1 velká nebo 2 menší mrkve, 1 cibule, sušená rajčata, 2 vejce, 200 ml smetany ,1 krémový sýr typu Lučina, 1/2 lžičky kari, na dochucení sůl, pepř a kurkumu

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

 

Cizrna?

Diskusní téma: Cizrna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>