Cizrna, tzv. římský hrách

Cirzna nazývaná královnou luštěnin a také je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách) a patří na třetí místo mezi nejvýznamějšími Cizrnaluštěninami za hrachem a fazolemi. Tato luštěnina má charakteristický tvar (kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem). Kořeny jejího pěstování padají do období již před více jak 7500 lety a její domovinou je středomoří. 

Cizrna je zdrojem vápníku, hořčíku, draslík, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu.

Cizrna a její účinky:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vyrábí se z ní oblíbený hummus
  • rychle a kvalitně zasytí
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • nízký glykemický index - vhodná při redukčních dietách
  • vysoký obsah vlákniny působí proti zácpě
  • stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina)
  • vhodná pro vegany a vegetariány jako náhrada masa
  • působí proti stresu a depresím
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • snižuje i hladinu cholesterolu
  • vhodná pro těhotné ženy - zdroj kyseliny listové
  • vhodná na kombinaci s obilovinami - kompletní zdroj bílkovin
  • podporuje spánek, díky produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky obsahu vitamínu B6
Chuť: připomíná oříšky či jedlé kaštany
Příprava: před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody, v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 90 - 120 min. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Použití: vařená - vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
 
Zapečená cizrna s kari: teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Ingredience - pro 2 - 3 osoby: 250 g cizrny, 1 velká nebo 2 menší mrkve, 1 cibule, sušená rajčata, 2 vejce, 200 ml smetany ,1 krémový sýr typu Lučina, 1/2 lžičky kari, na dochucení sůl, pepř a kurkumu

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

 

Cizrna?

Diskusní téma: Cizrna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>