Cizrna, tzv. římský hrách

Cirzna nazývaná královnou luštěnin a také je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách) a patří na třetí místo mezi nejvýznamějšími Cizrnaluštěninami za hrachem a fazolemi. Tato luštěnina má charakteristický tvar (kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem). Kořeny jejího pěstování padají do období již před více jak 7500 lety a její domovinou je středomoří. 

Cizrna je zdrojem vápníku, hořčíku, draslík, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu.

Cizrna a její účinky:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vyrábí se z ní oblíbený hummus
  • rychle a kvalitně zasytí
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • nízký glykemický index - vhodná při redukčních dietách
  • vysoký obsah vlákniny působí proti zácpě
  • stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina)
  • vhodná pro vegany a vegetariány jako náhrada masa
  • působí proti stresu a depresím
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • snižuje i hladinu cholesterolu
  • vhodná pro těhotné ženy - zdroj kyseliny listové
  • vhodná na kombinaci s obilovinami - kompletní zdroj bílkovin
  • podporuje spánek, díky produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky obsahu vitamínu B6
Chuť: připomíná oříšky či jedlé kaštany
Příprava: před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody, v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 90 - 120 min. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Použití: vařená - vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
 
Zapečená cizrna s kari: teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Ingredience - pro 2 - 3 osoby: 250 g cizrny, 1 velká nebo 2 menší mrkve, 1 cibule, sušená rajčata, 2 vejce, 200 ml smetany ,1 krémový sýr typu Lučina, 1/2 lžičky kari, na dochucení sůl, pepř a kurkumu

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

 

Kde koupit cizrnu?

Diskusní téma: Cizrna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>