Hrách, hrášek

 Hrášek patří k potravinám s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K, stejně se v něm nacházejí minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, měď a železo.
Naklíčením v sobě hrách zmnoží obsah látek cenných pro naše tělo – enzymů a vitamínů skupiny B, E, C, provitamínu A. Naklíčené luštěniny jsou navíc i lépe stravitelné a snižuje se nadýmavost hotových pokrmů.

Jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem?

Rozdíl mezi hráškem a hrachem tkví pouze ve zralosti. Nezralému se říká hrášek a používá se jako zelenina. Později hrášek dozrává, až se mu jako sušenému říká hrách. Nejvýživnější je ovšem čerstvý a dalším zpracováním se obsaah výživných látek snižuje.
 

Hrách a jeho účinky na zdravíHrách

  • pomáhá snižovat tělesnou hmotnost
  • navozuje pocit sytosti (vláknina)
  • podporují růst svalů (bílkoviny)
  • rychlý zdroj energie (cukry)
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná je kombinace hrášku s mrkví
  • pomáhá při snižování vysoké hladiny špatného (LDL) cholesterolu
  • při anémii (podporuje tvorbu červených krvinek)
  • zpomaluje proces stárnutí
  • vhodný pro zrak (zdroj zeaxantinu a luteinu)
  • podporuje přísun živin do vlasů
  • prevence rakoviny žaludku (zdroj kumestrolu - polyfenol)
  • prevence nádorových onemocnění
  • reguluje krevní cukr (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • prevence osteoporózy
  • zdroj vitamínu K
  • zdroj proteinů a betakarotenu

Hráškové pyré:

na másle do růžova orestujeme rozetřený česnek, přisypeme hrášek promícháme přidáme sůl, pepř či jiné koření na dochucení. Následně důsíme cca 5 mín, podle potřeby můžeme podlít trochou vody a na konec přidáme strouhaný sýr a rozmixuje v mixéru.

Jak připravit pučálku?

Celý hrách přeberte, zbavte ho všech přebytečných slupek a jiného smetí, přebraný hrách zalijte dostatečným množstvím vody (asi dvojnásobek, než máte hrachu) a nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe celých 24 hodin. Během této doby se doporučuje vodu ještě dvakrát či třikrát vyměnit. Poté ji slijte a hrách jemně propláchněte vodou studenou. Teď nechte hrách (už bez vody) opět 24 hodin stát v nádobě zakryté fólií s několika dírkami. Po této době už na hrachu uvidíte krátké klíčky. Buď můžete hrách opatrně propláchnout a pustit se do samotné přípravy pučálky, nebo ještě opakovat proces z druhého dne – po propláchnutí nechat dalších 24 hodin stát.
 
Pučálka je na přípravu opravdu jednoduchá, možná jen klíčení hrachu vám může vzít trochu času – i když přiznejme si, že většinu práce udělá hrách sám bez naší pomoci. Rozehřejte si na pánvi máslo nebo sádlo. Na něm pak opražte naklíčený hrách, lehce ho osolte, opepřete. Při pražení hrách na pánvi jen lehce protřásejte. Pučálka je hotová asi po třech až pěti minutách. Hrách by neměl chutnat „syrově“, měl by ale zůstat křupavý.

Pučálka se dá jíst na sladký i slaný způsob. Sladkou pučálku mohou doplnit rozinky, med či sušené ovoce dle chuti. Slanou klidně ochuťte česnekem.

Jak připravit hrachovou polévku?

Hrachovka rozděluje konzumenty na dva tábory. Jenže její hlavní odpůrci často argumentují verzí, kterou pamatují ještě ze školních jídelen před Hrachová polévkadesítkami let. A přitom lze tenhle jednoduchý pokrm udělat chutně…
Nejdříve vařte hrách, nemusí být naprosto doměkka. Poté nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na plátky pokrájený celer a nadrcený česnek. Za chvilku přidejte uvařený hrách, zalijte vodou a půl hodiny povařte. Směs rozmixujte, osolte a dochuťte majoránkou a pažitkou. Máte-li doma odpůrce pažitky, zkuste namísto ní jemně polévku opepřit nebo navrch rozmáčknout stroužek česneku.
  • 500 gramů žlutého hrachu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ¼ středního celeru
  • 3 stroužky česneku
  • malá cibule
  • pepř, kurkuma nebo pažitka
  • majoránka
  • sůl
 
Přehled kultivarů hrachu dřeňového
Název odrůdy Typ Výška rostliny Počet semen v lusku
'Alderman' pozdní 150 cm 10
'Cezar' raný 80 cm 9
'David' poloraný 60 cm 9
'Gloriosa' velmi raný 60 cm 7
'Havel' raný 70 cm 8
'Junos' raný 80 cm 12
'Lubor' raný 60 cm 7
'Oskar' raný 70 cm 12
'Radim' pozdní 65 cm 9
'Radovan' poloraný 70 cm 8
'Vladan' raný 70 cm 8
  • pro začátek výsevu je vhodný přelom měsíců března a dubna

  • semena před vysetím namočte a nechte nabobtnat.

  • semena vyklíčí do čtrnácti dní

  • podlední výsev se dělá začátkem sprna

  • výsev do hlinitých a hlinitojílovitých půdách s mírně kyselou až neutrální reakcí

     

 

Diskusní téma: Hrách

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17