Hrách, hrášek

 Hrášek patří k potravinám s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a také sacharidů. Právě proto si ho s velkou oblibou dopřávají zejména sportovci po tréninku nebo těžší fyzické aktivitě. Hrášek je však bohatý i na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitaminy C, E, K, stejně se v něm nacházejí minerální látky: draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, měď a železo.
Naklíčením v sobě hrách zmnoží obsah látek cenných pro naše tělo – enzymů a vitamínů skupiny B, E, C, provitamínu A. Naklíčené luštěniny jsou navíc i lépe stravitelné a snižuje se nadýmavost hotových pokrmů.

Jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem?

Rozdíl mezi hráškem a hrachem tkví pouze ve zralosti. Nezralému se říká hrášek a používá se jako zelenina. Později hrášek dozrává, až se mu jako sušenému říká hrách. Nejvýživnější je ovšem čerstvý a dalším zpracováním se obsaah výživných látek snižuje.
 

Hrách a jeho účinky na zdravíHrách

  • pomáhá snižovat tělesnou hmotnost
  • navozuje pocit sytosti (vláknina)
  • podporují růst svalů (bílkoviny)
  • rychlý zdroj energie (cukry)
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná je kombinace hrášku s mrkví
  • pomáhá při snižování vysoké hladiny špatného (LDL) cholesterolu
  • při anémii (podporuje tvorbu červených krvinek)
  • zpomaluje proces stárnutí
  • vhodný pro zrak (zdroj zeaxantinu a luteinu)
  • podporuje přísun živin do vlasů
  • prevence rakoviny žaludku (zdroj kumestrolu - polyfenol)
  • prevence nádorových onemocnění
  • reguluje krevní cukr (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • prevence osteoporózy
  • zdroj vitamínu K
  • zdroj proteinů a betakarotenu

Hráškové pyré:

na másle do růžova orestujeme rozetřený česnek, přisypeme hrášek promícháme přidáme sůl, pepř či jiné koření na dochucení. Následně důsíme cca 5 mín, podle potřeby můžeme podlít trochou vody a na konec přidáme strouhaný sýr a rozmixuje v mixéru.

Jak připravit pučálku?

Celý hrách přeberte, zbavte ho všech přebytečných slupek a jiného smetí, přebraný hrách zalijte dostatečným množstvím vody (asi dvojnásobek, než máte hrachu) a nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe celých 24 hodin. Během této doby se doporučuje vodu ještě dvakrát či třikrát vyměnit. Poté ji slijte a hrách jemně propláchněte vodou studenou. Teď nechte hrách (už bez vody) opět 24 hodin stát v nádobě zakryté fólií s několika dírkami. Po této době už na hrachu uvidíte krátké klíčky. Buď můžete hrách opatrně propláchnout a pustit se do samotné přípravy pučálky, nebo ještě opakovat proces z druhého dne – po propláchnutí nechat dalších 24 hodin stát.
 
Pučálka je na přípravu opravdu jednoduchá, možná jen klíčení hrachu vám může vzít trochu času – i když přiznejme si, že většinu práce udělá hrách sám bez naší pomoci. Rozehřejte si na pánvi máslo nebo sádlo. Na něm pak opražte naklíčený hrách, lehce ho osolte, opepřete. Při pražení hrách na pánvi jen lehce protřásejte. Pučálka je hotová asi po třech až pěti minutách. Hrách by neměl chutnat „syrově“, měl by ale zůstat křupavý.

Pučálka se dá jíst na sladký i slaný způsob. Sladkou pučálku mohou doplnit rozinky, med či sušené ovoce dle chuti. Slanou klidně ochuťte česnekem.

Jak připravit hrachovou polévku?

Hrachovka rozděluje konzumenty na dva tábory. Jenže její hlavní odpůrci často argumentují verzí, kterou pamatují ještě ze školních jídelen před Hrachová polévkadesítkami let. A přitom lze tenhle jednoduchý pokrm udělat chutně…
Nejdříve vařte hrách, nemusí být naprosto doměkka. Poté nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na plátky pokrájený celer a nadrcený česnek. Za chvilku přidejte uvařený hrách, zalijte vodou a půl hodiny povařte. Směs rozmixujte, osolte a dochuťte majoránkou a pažitkou. Máte-li doma odpůrce pažitky, zkuste namísto ní jemně polévku opepřit nebo navrch rozmáčknout stroužek česneku.
  • 500 gramů žlutého hrachu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ¼ středního celeru
  • 3 stroužky česneku
  • malá cibule
  • pepř, kurkuma nebo pažitka
  • majoránka
  • sůl
 
Přehled kultivarů hrachu dřeňového
Název odrůdy Typ Výška rostliny Počet semen v lusku
'Alderman' pozdní 150 cm 10
'Cezar' raný 80 cm 9
'David' poloraný 60 cm 9
'Gloriosa' velmi raný 60 cm 7
'Havel' raný 70 cm 8
'Junos' raný 80 cm 12
'Lubor' raný 60 cm 7
'Oskar' raný 70 cm 12
'Radim' pozdní 65 cm 9
'Radovan' poloraný 70 cm 8
'Vladan' raný 70 cm 8
  • pro začátek výsevu je vhodný přelom měsíců března a dubna

  • semena před vysetím namočte a nechte nabobtnat.

  • semena vyklíčí do čtrnácti dní

  • podlední výsev se dělá začátkem sprna

  • výsev do hlinitých a hlinitojílovitých půdách s mírně kyselou až neutrální reakcí

     

 

Diskusní téma: Hrách

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>