Lupina (vlčí bob), sója severu

Lupina jebylina (jedniletka) původem ze Severní Ameriky, používala se jako pícnina, zelené hnojení (pomocí symbiotických bakterií má schopnost vázat vzdušný dusík a obohacovat půdu), luštěnina a nebo náhražka kávy, podobně jako cikorka. Pěstuje se tzv. sladká lupina (lupina žlutá a mnoholistá s nízkým obsahem alkaloidů). Plodem je pukavý lusk, který obsahuje semena. Semena lupiny obsahují cca 40% proteinů, 10% tuků, 30% sacharidů, 10% vlákniny a minerálů. Již ve středověku se používala semana lupiny na přípravu mouky a následně chleba. Planě rostoucí lupina a její semena jsou silně jedovaté. Pro konzumaci je nejvhodnější lupina bílá.
 

Lupina a její účinky na zdraví:

  • zdroj proteinů, vhodná pro sportovce
  • neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
  • lupina překonává hrách výrazně v koncentrací a stravitelností živin (např. větší obsah proteinů)
  • rostlinná náhražka masa (podobně jako sója)
  • podporuje zdravé zažívání (vysoký obsah vlákniny)
  • nízký glykemický index
  • vhodná při redukčních dietách, prevence při obezitě
  • příznivý vliv na snížení krevního tlaku a cholesterolu v krvi
  • prevence vzniku nádorů
  • vhodný po chemoterapiích
  • více
 
Tvar a barva semen: jsou okrouhlá, zploštělá a bílá
Čhut: nasládlá bez hořkosti

Použití: jako luštěnina, na výrobu mléka (náhražka kravského mléka), náhražka masa, na přípravu těstovin

 
Výsev: nejvhodnější ze semen a to v období únor (miska umístěná v teplém prostředí, semena před výsadbou namočit ve vodě)
a červen, venku při teplotěmin. 10°C
Pěstování: snadno pěstuje i v našich zeměpisných šířkách a přečká vegetační období téměř bez zásahu pesticidů a jiné chemie.
Výsev je cca 150kg osiva na hektar a výnos zrna 2–3 t/hektar
 

Diskusní téma: Lupina, vlčí bob

Titulek: Lupina Vložil: Marie Kopečková Datum: 11.02.2022

Nevím, zda jsem dobře porozuměla tomu, že lupina se dá konzumovat jako zdravá luštěnina. Kde bych tento přípravek dostala koupit? Děkuji za info.
M. Kopečková

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>