Lupina (vlčí bob), sója severu

Lupina jebylina (jedniletka) původem ze Severní Ameriky, používala se jako pícnina, zelené hnojení (pomocí symbiotických bakterií má schopnost vázat vzdušný dusík a obohacovat půdu), luštěnina a nebo náhražka kávy, podobně jako cikorka. Pěstuje se tzv. sladká lupina (lupina žlutá a mnoholistá s nízkým obsahem alkaloidů). Plodem je pukavý lusk, který obsahuje semena. Semena lupiny obsahují cca 40% proteinů, 10% tuků, 30% sacharidů, 10% vlákniny a minerálů. Již ve středověku se používala semana lupiny na přípravu mouky a následně chleba. Planě rostoucí lupina a její semena jsou silně jedovaté. Pro konzumaci je nejvhodnější lupina bílá.
 

Lupina a její účinky na zdraví:

  • zdroj proteinů, vhodná pro sportovce
  • neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
  • lupina překonává hrách výrazně v koncentrací a stravitelností živin (např. větší obsah proteinů)
  • rostlinná náhražka masa (podobně jako sója)
  • podporuje zdravé zažívání (vysoký obsah vlákniny)
  • nízký glykemický index
  • vhodná při redukčních dietách, prevence při obezitě
  • příznivý vliv na snížení krevního tlaku a cholesterolu v krvi
  • prevence vzniku nádorů
  • vhodný po chemoterapiích
  • více
 
Tvar a barva semen: jsou okrouhlá, zploštělá a bílá
Čhut: nasládlá bez hořkosti

Použití: jako luštěnina, na výrobu mléka (náhražka kravského mléka), náhražka masa, na přípravu těstovin

 
Výsev: nejvhodnější ze semen a to v období únor (miska umístěná v teplém prostředí, semena před výsadbou namočit ve vodě)
a červen, venku při teplotěmin. 10°C
Pěstování: snadno pěstuje i v našich zeměpisných šířkách a přečká vegetační období téměř bez zásahu pesticidů a jiné chemie.
Výsev je cca 150kg osiva na hektar a výnos zrna 2–3 t/hektar
 

Diskusní téma: Lupina, vlčí bob

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>