Drůbeží maso

 Obvykle obsahuje až 22 % plnohodnotných bílkovin, z minerálních látek především železo, fosfor, vápník a draslík, z vitamínů zejména vitamíny skupiny B. Podle barvy masa rozlišujeme drůbež na bělomasou (krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout) a červenomasou (perlička, kachna, husa, holub, krůtí stehna, starý kohout).
 

Husí maso

Husí maso obsahuje téměř třikrát více vitamínu B2 než kuře a skoro dvakrát tolik vitamínu B6. Současně je také bohatým zdrojem draslíku, železa a fosforu. Husí sádlo je složeno ze dvou třetin ze zdravých nenasycených mastných kyselin, zatímco škodlivých nasycených kyselin je v husím sádle dohromady jen zhruba 30 procent. Z tohoto pohledu je husí sádlo podstatně zdravější než sádlo vepřové.
 

Kachní maso

Oproti masu kuřecímu má mnohem více železa a vitamínů skupiny B. Kachní svalovina navíc obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Strávníci si oblíbili nejen pečenou kachnu, ale také kachní játra. 
 

Krůtí maso

Krůtí maso je zhruba ze dvou třetin světlé a z jedné třetiny tmavé. Proto nabízí mnoho chutí. Všeobecně je krůtí maso zdrojem vitamínu B12 a niacinu. Je v něm obsaženo také o jednu třetinu více zinku než v mase kuřecím. Krůtí maso se doporučuje do redukčních jídelníčků, protože obsahuje hodně bílkovin a velmi málo tuku. Jeho konzumace je vhodná v horkých dnech, protože vnitřně mírně ochlazuje. 
 

Kuřecí maso

I kuřecí maso je výborným zdrojem proteinů. Z prospěšných látek zaujme především selen, vitamín B6 a fosfor. Obsahuje také velké množství estrogenu, ženského pohlavního hormonu. Obliba kuřecího masa stále vzrůstá. Jedná se celosvětově o nejvíce rozšířený druh masa, který je konzumován. 
 

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>