Hovězí maso z volně se pasoucích krav

Hovězí maso z volně se pasoucích krav na loukách je nejvhodnější pro konzumaci. Pro výběr správného kvalitního masa je důležitý věk ( Hovězí masomin.starší 30 měsíců) , pohlaví, hmotnost, plemeno - není úplně podstatné, místo, zrání masa - je přírodní proces, kdy vlivem proteolytických enzymů dochází ke štěpení bílkoviných svalových struktur a tím ke zlepšování kulinářských vlastností masa, zejména jeho křehkosti, jemnosti. Tento proces je žádoucí s výjimkou ryb u všech druhů masa, ale u hovězího je nezbytný.  (např. pro steak je doba zrání 5 měsíců), výživa zvířete (důležitá pro vznik travního masa, krmenení -pouze pastva, seno, senáž).  atd... Výraznější červené zbarvení je signál pro  správnou volbu masa. 

Hovězí maso je zdrojem bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínu B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, manganu a fosforu

  • Zvířata chované výhradně na trávě produkují o 8 procent méně emisí skleníkových plynů a 30 procent nižší hladinu amoniaku, než zvířata krmená kukuřicí a chovaná v zajetí.

Doporučená kombinace je Masa s medem, který zvyšuje kyselost a tím podporuje lepší trávení masa.

Jak působí hovězí travní maso?

  • vyrovnává stresové hormony a podporuje průtok krve do mozku
  • zdroj Cholinu, kompletních bílkovin, karnitinu
  • brainfood
  • poskytuje energii pro mozek a vyživuje ho
  • zdroj vitamínů skupiny B a zejména B12
  • působí proti stresu a depresím
  • zdroj vitamínu K2

Článek: 21 potravin, které vyživí vás mozek

Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou, ale v současnosti hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Ba co víc, lidé jsou reklamou přesvědčováni, aby jedli levné margaríny a rostlinné tuky a vyhýbali se zdravým nasyceným tukům v másle, sádle, mléce a vejcích.
Dříve byl dobytek krmen bukvicemi.

Článek: 7 potravin, které obsahují více zěleza než červené maso

Diskusní téma: Hovězí maso

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem volných radikálů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>