14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27

Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké Lněné semínko a olejnutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a lignanů. Tyto složky společně bojují proti mnoha nemocí a chorob, včetně kardiovaskulárních chorob, zánětu, artritidě, alergiím, astmatu a diabetu.

Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.

Zdravotní výhody lněných semínek

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů: lněné semínko je bohatým vitamínů skupiny B a vitamínu E  a také minerálů jako je hořčík, draslík a železo. Vitamin E je nezbytný pro zdravou kůži a kosti. Draslík udržuje zdraví nervů a železo je nezbytnou složkou pro červené krvinky a mnoho enzymů, které ovlivňují celkový metabolismus.

  • Dobrým zdrojem bílkovin: lněné semínko je bohatým zdrojem dietních bílkovin, které mají vysoký index zásadních aminokyselin, které jsou důležité pro naše tělo.
  • Bohatý zdroj flavonoidů: lněné semínko je dobrým zdrojem flavonoidů. Tyto polyfenolické sloučeniny inhibují peroxidaci lipidů, agregaci krevních destiček, a propustnost a křehkost kapilár, což vede k nižšímu výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
  • Bohatý zdroj na omega-3 mastných kyselin: lněné semínko je výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, na druhém místě je rybí olej. Omega-3 mastné kyseliny působí proti zánětům v těle. Záněty jsou hlavní příčinou srdečních chorob, astma, alergií, diabetes a dokonce i některých druhů rakoviny.
  • Jsou bohaté na vlákninu: lněné semínko je bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Zatímco rozpustná vláknina pomáhá udržovat správné zažívání, nerozpustná vláknina hraje důležitou roli v udržování zdravého srdce a snižování LDL cholesterolu. Tato vlastnost lněného semínka také pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru (při cukrovce).
  • Jsou zdrojem fytochemikálií: lněné semínko je bohaté na fotochemikálie, které působí jako antioxidanty, které pomáhají při prevenci a boji proti rakovině. Lněné semínko je bohatým zdrojem lignanů, které podporují reprodukční zdraví, pomáhají v prevenci při klimakterických obtížích a působí proti důsledkům diabetu 2 typu.
  • Zvyšují imunitu: kyselina alfa linolenová obsažená v lněném semínku, zvyšuje imunitní reakce v organismu a působí jako prevence proti zánětlivým onemocněním, (revmatoidní artritida, psoriáza a autoimunitní onemocnění lupus).
  • Prospěšné pro dietu: lněné semínko je součástí mnoha dietních programů, protože udržuje hladinu cukru v krvi. Díky obsahu vlákniny zasytí a působí proti přejídání.
  • Zabraňují osteoporóze a kardiovaskulárním onemocněním: lignany, obsažené v lněném semínku, snižují riziko vzniku osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění žen v menopauze.
  • Pro ženy při menstruaci: pravidelná konzumace lněného semínka inhibuje změny cyklu a snižují ovariální dysfunkce
  • Působí proti rakovině: je zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty a rakoviny tlustého střeva.
  • Prospívají očím: Lněná semínka mohou snížit syndrom „suchého oka“ a také omega-3 mastné kyseliny mohou snížit riziko makulární degenerace, jedná se o oční onemocnění v důsledku poškozených očních nervů.
  • Podporuje zdraví ledvin:  bylo prokázáno, že snižují záněty ledvin
  • Účinný proti kožním problémům: lněný olej léčí zanícené oblasti kůže (akné, růžovka a ekzémy) a podporuje hojení spálenin od slunce.
  • Vyživuje vlasy a nehtylněný olej propívá křehkým vlasům a nehtům, zabraňuje také třepení. 

 Toto výčet shrnuje některé z nesčetných zdravotních výhod lněného semínka. Konzumujte lněné semínka máčená ve vodě a tím využijete všechny výživné látky v nich obsažené.

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie, lze kombinovat s chia semínky nebo bazalkovými semínky

Článek: lněné semínko a jeho účinky na zdraví

Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a lignanů. Tyto složky společně bojují proti mnoha nemocí a chorob, včetně kardiovaskulárních chorob, zánětu, artritidě, alergiím, astmatu a diabetu.
Lněné semínko také snižuje riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšuje reprodukční zdraví u žen. Je také bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, která udržuje zdravé srdce a střeva. Prospívá také očím, kůži a vlasům.

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>