5 kroků, jak snížit chuť na sladké
22.09.2017 23:15Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit.
Více bílkovin ve stravě
Proteiny jsou pomocníci, kteří dokáží vyrovnat hladinu cukru v krvi. Což je v tomto našem boji ideální první krok. K potravinám, které v sobě mají ty správné bílkoviny, patří:
- Čočka
- Losos, tuňák, makrela
- Červené fazole
- Hovězí maso
- Syrovátkové bílkoviny
- Kefír
- Přírodní sýr
- Přírodní jogurt
- Vejce
Větší příjem zdravých tuku
Naše tělo může spálit cukr pro tvorbu energie nebo může pro tvorbu energie spálit tuk. Pokud přestaneme tělu dodávat cukr, začne více konzumovat právě tuk. Tímto způsobem tak Vaše tělo začne spalovat ty správné tuky a pomůže zahájit proces hubnutí. Důležité je, aby šlo o zdravé tuky. Zde se doporučuje, abychom se zaměřili na středomořskou stravu. Do středomořské stravy jsou zahrnuty:
- Čerstvé ovoce a zelenina (např: špenát, lilek, artyčoky, květák, rajčata, fenykl..)
- Ořechy (např.: mandle)
- Semínka (např.: sezamová semínka, chia semínka, bazalková semínka)
- Kokosový olej, Olivový olej
- omega 3
- Drůbež
- Sýry
- máslo (zelené máslo), mléko (zelené mléko), Vejce (zelené vejce), Kozí mléko
- Luštěniny a fazole
- Bylinky (např.: oregano, petržel, rozmarýn)
- Ryby, mořské plody
- Voda, čaj
- Sklenku červeného vína s obsahem resveratrolu
Přidejte do svého jídelníčku spoustu vlákniny
Díky vláknině se budeme cítit déle sytí. Díky tomu je v těle podpořena detoxikace. Vláknina uvolňuje cukry obsažené ve stravě postupně. Doporučuje se denně mít přísun cca 35-40 gramů vlákniny. Proto si jídelníček obohaťme např. o:
- Zeleninu
- Chia semínka, Lněné semínko, bazalková semínka
- Ořechy
- Avokádo
- Kokosový ořech
- Fíky, datle
- Růžičkovou kapustu
- Artyčoky
- Quinou
- Černé fazole, čočku, Hrášek
- konopný protein
- ovoce (jablka, hrušky, meruňky, datle, švestky, mango atd.)
Doplnění vlákniny je také vynikající pro snížení výskytu cukrovky, vysokého tlaku, ledvinových kamenů, srdečních chorob, aterosklerózy, zácpy, crohnově nemoci, průjmu, hemeroidů, obezity a žaludečních vředů. Myslím, že tohle je až moc velké plus na to, abych se opravdu nad svým zdravým zamysleli a dopřáli si více vlákniny ve svém jídelníčku!
Jezte více potravin, která v sobě obsahují probiotika
Kyselejší potraviny jako je například jogurt nebo
kefír jsou v boji s bakteriemi perfektním pomocníkem. Také jsou skvělé pro snížení chutě na sladké. K dalším potravinám tohoto druhu se řadí:- zelí
- jablečný ocet
- citrónová šťáva
- kombucha
- kokosový kefír
- sýr
- tempeh
Zkuste vyměnit cukr za stévii
Stévie je přírodní sladidlo, které se v dnešní době používá jako alternativa cukru. Je dobrá jako pomocník při překonání chutě na sladké. Máme 2 druhy stévie:
· Zelený list stévie – je druh nejméně opracovaný. Listy stévie jsou vysušené a zpracované do práškové podoby. Tento prášek je sladký až 40x více než normální cukr. Stévie má nahořklou chuť.
· Stévie výtažky – některé výrobky už v dnešní době dokáží oddělit sladkou a nahořklou chuť stévie. Tento typ sladidla je po zdravotní stránce lepší než některé druhy sladidel. Tento druh stévie je 200x sladší než běžný cukr.
Na mém eshopu bych Vám mohla nabídnout hned několik variant stévie. Mám pro Vás tabletky nebo kapky s různými druhy příchutí nebo stévia prášek.
Nejlepší alternativy místo cukru
Dalším pomocníkem, jak se zbavit chutě na cukry, jsou jeho přírodní náhražky.
1) Med – jedna lžíce má 64 kalorií a má daleko lepší dopad pro naše glykemické zatížení.
2) Datle – obsahují vitamín B6, mangan, měď, draslík a železo. Jsou snadno stravitelné a jsou dobré pro správný metabolismus.
3) Cukr z kokosu – je v poslední době velmi oblíbený, jelikož obsahuje spoustu minerálních látek s nízkou glykemickou zátěží.
4) Javorový sirup – je skvělým zdrojem vápníku, zinku, manganu a draslíku. Javorový sirup je bohatý na antioxidanty. Javorový sirup je přírodní sladidlo, které pomáhá snižovat oxidační stres.
5) Melasa – se získává přímo ze surového třtinového cukru, varem. Melasa je bohatá na živiny.
6) Balsamikový ocet – je plný antioxidantů a je vynikající na zdravé trávení.
7) Banánové pyré – banány jsou bohatým zdrojem vitamínu B6 a C, mají spoustu vlákniny a draslíku.
8) Yacon
Tak co? Už aspoň trošku víte, jak zahnat chuť na sladké tak, aby to nebylo příliš drastické? Jaro je už za rohem, tak je na čase se do této obměny co nejdříve pustit ;)
Zdroj: harera.cz