5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15

Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit.

Více bílkovin ve stravě

Proteiny jsou pomocníci, kteří dokáží vyrovnat hladinu cukru v krvi. Což je v tomto našem boji ideální první krok. K potravinám, které v sobě mají ty správné bílkoviny, patří:

Větší příjem zdravých tuku

Naše tělo může spálit cukr pro tvorbu energie nebo může pro tvorbu energie spálit tuk. Pokud přestaneme tělu dodávat cukr, začne více konzumovat právě tuk. Tímto způsobem tak Vaše tělo začne spalovat ty správné tuky a pomůže zahájit proces hubnutí. Důležité je, aby šlo o zdravé tuky. Zde se doporučuje, abychom se zaměřili na středomořskou stravu. Do středomořské stravy jsou zahrnuty:

  • Čerstvé ovoce a zelenina (např: špenát, lilek, artyčoky, květák, rajčata, fenykl..)
  • Ořechy (např.: mandle)
  • Semínka (např.: sezamová semínka, chia semínka, bazalková semínka)
  • Kokosový olej, Olivový olej
  • omega 3
  • Drůbež
  • Sýry
  • máslo (zelené máslo), mléko (zelené mléko), Vejce (zelené vejce), Kozí mléko
  • Luštěniny a fazole
  • Bylinky (např.: oregano, petržel, rozmarýn)
  • Ryby, mořské plody 
  • Voda, čaj
  • Sklenku červeného vína s obsahem resveratrolu

Přidejte do svého jídelníčku spoustu vlákniny

Díky vláknině se budeme cítit déle sytí. Díky tomu je v těle podpořena detoxikace. Vláknina uvolňuje cukry obsažené ve stravě postupně. Doporučuje se denně mít přísun cca 35-40 gramů vlákniny. Proto si jídelníček obohaťme např. o:

Doplnění vlákniny je také vynikající pro snížení výskytu cukrovky, vysokého tlaku, ledvinových kamenů, srdečních chorob, aterosklerózy, zácpy, crohnově nemoci, průjmu, hemeroidů, obezity a žaludečních vředů. Myslím, že tohle je až moc velké plus na to, abych se opravdu nad svým zdravým zamysleli a dopřáli si více vlákniny ve svém jídelníčku!

Jezte více potravin, která v sobě obsahují probiotika

Kyselejší potraviny jako je například jogurt nebo  kefír  jsou v boji s bakteriemi perfektním pomocníkem. Také jsou skvělé pro snížení chutě na sladké. K dalším potravinám tohoto druhu se řadí:

  • zelí
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva
  • kombucha
  • kokosový kefír
  • sýr
  • tempeh

Zkuste vyměnit cukr za stévii

Stévie je přírodní sladidlo, které se v dnešní době používá jako alternativa cukru. Je dobrá jako pomocník při překonání chutě na sladké. Máme 2 druhy stévie:

·        Zelený list stévie – je druh nejméně opracovaný. Listy stévie jsou vysušené a zpracované do práškové podoby. Tento prášek je sladký až 40x více než normální cukr. Stévie má nahořklou chuť.

·        Stévie výtažky – některé výrobky už v dnešní době dokáží oddělit sladkou a nahořklou chuť stévie. Tento typ sladidla je po zdravotní stránce lepší než některé druhy sladidel. Tento druh stévie je 200x sladší než běžný cukr.

Na mém eshopu bych Vám mohla nabídnout hned několik variant stévie. Mám pro Vás tabletky nebo kapky s různými druhy příchutí nebo stévia prášek.

Nejlepší alternativy místo cukru

Dalším pomocníkem, jak se zbavit chutě na cukry, jsou jeho přírodní náhražky.Přírodní sladidla

1) Med – jedna lžíce má 64 kalorií a má daleko lepší dopad pro naše glykemické zatížení.

2) Datle – obsahují vitamín B6, mangan, měď, draslík a železo. Jsou snadno stravitelné a jsou dobré pro správný metabolismus.

3)  Cukr z kokosu – je v poslední době velmi oblíbený, jelikož obsahuje spoustu minerálních látek s nízkou glykemickou zátěží.

4)   Javorový sirup – je skvělým zdrojem vápníku, zinku, manganu a draslíku. Javorový sirup je bohatý na antioxidanty. Javorový sirup je přírodní sladidlo, které pomáhá snižovat oxidační stres.

5)  Melasa – se získává přímo ze surového třtinového cukru, varem. Melasa je bohatá na živiny.

6) Balsamikový ocet – je plný antioxidantů a je vynikající na zdravé trávení.

7)  Banánové pyré – banány jsou bohatým zdrojem vitamínu B6 a C, mají spoustu vlákniny a draslíku.

8)  Yacon

Tak co? Už aspoň trošku víte, jak zahnat chuť na sladké tak, aby to nebylo příliš drastické? Jaro je už za rohem, tak je na čase se do této obměny co nejdříve pustit ;) 

Zdroj: harera.cz

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>