5 vitamínů a minerálů, které jsou součástí vyvážené stravy a mohou pomoci vyřešit mnoho potenciálních problémů.

07.12.2016 23:18

Doporučení a poradenství přichází ze všech směrů.... Váš lékař vám doporučuje vápník pro vaše kosti, vaši přátelé doporučují železo, váš manžel miluje vitamin E. Pokud se vám z toho točí hlava a nevíte jak se v tom vyznat?, tady je způsob jak tozjednodušit.
Je zde pět vitamínů a minerálů, které není nutné konzumovat v podobě doplňků stravy a proč některé z nich mohou být dokonce škodlivé.

Vápník

Po celá léta jsme dostávali informace, že doplňky s vápníkem mají zásadní význam pro zdravé a silné kosti. "Nejnovější výzkumy ukazují,Vápník, zdroje že doplňky stravy s vápníkem se ve skutečnosti nemusí dostat do kosti jak potřebujeme a namísto toho mohou způsobovat vápenatění tepen a měkkých tkání. Tento stav naopak zvyšuje riziko srdečních onemocnění, a co víc, doplňky s vápníkem mohou způsobovat ledvinové kameny u citlivých jedinců. Pro naše tělo a správnou absorbci vápníku jsou vhodné tyto potraviny:

Vitamin E

o vitamínu E se předpokládalo, že snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby , šedého zákalu a rakovina. Vitamín vITAMIN eE může ve skutečnosti zvýšit některá rizika rakoviny.  Ze studie bylo zjištěno, že riziko úmrtí je vyšší u mužů a žen, pokud užívají vysoké dávky vitaminu E než u těch, kteří vyšší dávky vitaminu E neužívají. Pokud užívateí multi vitamíny s vitaminem E, je to v pořádku. Množství vitamínu E ve většině multivitamínů není takový aby způsobit tento efekt.
Přírodní zdroje vitamínu E:
 

Jód

Ačkoli některé léčitelé doporučují doplňky s jódem, měli by být užívány pouze pod dohledem lékaře. Minerál jód je nejčastěji spojen se štítnou žlázou, protože je klíčovým prvkem hormonů produkovaných ve štítné žláze. Příliš málo nebo příliš mnoho jódu může způsobit poruchy činnosti štítné žlázy. Nejlepší způsob, jak zjistit stav jód. Nechejte si změřit u svého lékaře hladinu jódu v moči, aby se zjistilo, zda vaše úroveň je opravdu nízká dříve, než začnete užívat doplněk. A mějte na paměti, že naše potraviny jsou již doplněny jódem ( např. sůl). A to znamená, že nedostatek jódu je vzácný.

Železo

Tento minerál pomáhá hemoglobinu, který součást vaší krve, která dodává kyslík z plic do celého těla. Železo je také nezbytné pro normální funkci železobuněk a při syntéze některých hormonů. Nicméně, měli byste ho jako doplněk pouze tehdy, pokud máte laboratorní potvrzení deficitu železa od svého lékaře. Je to proto, že vysoký příjem doplňků se železem může poškodit játra a případně další orgány, jako je například slinivka břišní a srdce. Příliš mnoho železa může také způsobit zánět jater a může oxidovat v těle, což způsobuje poškození buněk.

Vitamin B6

osm vitamínů skupiny B označované jako "komplex B" jsou velmi důležité pro optimální zdraví, pomáhají našemu tělu přeměnit potraviny na palivo a podporovat zdravou kůži, paměť,v těhotenství atd. Vzhledem k tomu, že vitaminy B jsou přítomny v mnoha potravinách, zvláště ty, které jsou součástí zdravé výživy (například ovoce, zelenina, semínka, ořechy, hovězí, vepřové maso, drůbež a ryby). Výzkum ukazuje, že pokud užíváte B6 ve formě doplňků stravy po dlouhou dobu, může způsobit vážné problémy (vysoké dávky způsobují abnormální pocity v nervech zvané neuropatie).