Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57

Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým Avokádomixérem do hladkého krému. A to je vše

  • avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,  železa, draslíku)

Seznam potřebných ingrediencí:

  • 1 zralé avokádo
  • 20 g kakaa na vaření (nejlépe se sníženým obsahem tuku)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu 
  • 430-50 g agávového sirupu či jiného přírodního sladidla

TIP: jak vyrobit domácí nutelu z lískových oříšků, kakaa a datlí?

Jak si vyrobit domácí nutellů z lískových ořechů, datlí a kakaa:

  • 200g mandlí (alternativně lískových ořechů)  - nerestujeme
  • hrst vypeckovaných datlí (alternativně přírodní sladidlo nebo datlovou pastu)
  • kakaový prášek podle chuti, já dávám polévkovou lžíci, ale mohou být i 4 lžíce
  • alternativně 1-2 lžíce rostlinného mléka
  • na mírné rozředění, pokud bude potřeba, použijeme 100ml mléka, kdo s ním má problém, dá vodu, nebo lžíci neutrálního oleje, například slunečnicový, ten nemá žádnou výraznou chuť. Ale pozor, ořechy samy o sobě jsou tučné, mě se víc daří ředit mlékem a déle mixovat.

Nejprve umixujeme ořechy, děláme to tak dlouho, dokud nezačnou pouštět olej. Pokud se nám to nevede, nevadí, přidáme tekutinu, datle, kakao a mixujeme vesele dál. Každý nemá profi mixér nebo sekač co rozdrtí i buvolí kost, tak se nelekejte, když budete mít pocit, že rozmixované ořechy jsou stále suché. Proto si pomáháme tekutinou či olejem. No a to je všechno, máme hotovou čoko-ořechovou pomazánku, kterou sníte sami a teprve druhý pokus předložíte dětem. 

TIP: domácí nutella z avokáda

 

 

Domácí nutella z více druhy ořechů

ořechy na močíme přes noc ve vodě a všechny níže uvedené ingredience důkladně umixujeme do hladka. Pokud je směs moc hustá doředíme mlékem, vodou.

Skladování: v lednici nebo ve sklepě 

 

Články superpotraviny

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>