I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25

Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce prodlužují život. Jenže opravdu jsou tato odvážná tvrzení založená na pravdě, nebo je to jen způsob, jak z lidí tahat peníze? 

  • dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem
  • některé kombinace léku s potravinami mohou způsobovat zdravotní potíže (např. účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský)
  • díky vysokému obsahu pesticidů se mohou potraviny včetně ryb stát potravinami, které tělu škodí a to platí i pro pesticidy v pitné vodě
  • co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, nemá jistotu co jí...
Prof. Strunecká: Lidské tělo toho hodně vydrží. Evoluce nás vyzbrojila mnohými obrannými mechanismy. Ovšem jen my rozhodujeme, zda vše chceme nechat jen na našem organismu, nebo zda mu pomůžeme a vyhneme se látkám nebo množství, které nám rozhodně neprospívají, ba naopak. 
 

Kokosový olej, zázrak, nebo prokletí?

V jednom nedávném americkém průzkumu se tři čtvrtiny lidí nechalo slyšet, že smýšlí o oleji získávaného z jader zralých kokosových ořechů Kokosový olejjako o velmi prospěšném. Je používán jako prostředek ke snížení vysokého cholesterolu i snížení hmotnosti. Ostatně, takhle se to říká. Jaká je skutečnost? Podle prohlášení Americké kardiologické asociace panenský kokosový olej opravdu pomáhá při vysokém cholesterolu, takže v tom se tamtamy nemýlí. Jenže s hubnutím už je to horší!

„Jedna menší polévková lžíce denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky Malina Malkani s tím, že jako na dietního zachránce by na kokosový olej rozhodně nespoléhala. Takže pozor!

Avokádo, přítel s jedním ALE

Avokádo jako exotické ovoce je zdrojem „zdravých“ tuků, prevenci cukrovky i srdečních onemocnění. Taky jste to takhle slyšeli? Pak tuto Avokádoinformaci považujte za správnou. Podle výše zmíněné odbornice existuje mnoho důkazů, že strava bohatá na avokádo s vysokým obsahem mononenasycených tuků pomáhá snižovat špatný cholesterol, čímž prospívá srdci. Pokud se však s jeho pomocí snažíte zhubnout, nezapomeňte, že jedna porce avokáda představuje jeho třetinu, nikoli celý plod.

Červené víno, velký otazník

Že dvě deci vína denně zabraňují kardiovaskulárním chorobám? Tohle tvrzení není fakt, ale spíš zbožné přání konzumentů. Ba naopak závěry jisté lékařské studie z tohoto roku se drží zcela jiného scénáře – podle nich i malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu i jaterních potíží. To je nepříliš povzbudivý názor ředitelky newyorské výukové nemocnice Montefiore Health System Sandry Arevalo.

Jablečný ocet. Mnoho povyku pro nic?

Účinné bělidlo zubů, ničitel infekcí i dietní urychlovač – to je podle všeho jablečný ocet. Věříte tomu? Bohužel vás musíme zklamat. Tahle tekutina má sice má schopnost vás zasytit, nicméně tohle umí všechny druhy octa. V současné době není vědecky potvrzeno, že

„jablečňák“ působí jako prevence rakoviny a co se týče zesvětlování chrupu, ani tam to není žádná sláva. Při dlouhodobém používání může poškodit zubní sklovinu, takže tady recept na perleťové zuby vážně nehledejte.

Grapefruit

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví. 
 

Geneticky modifikované sója (tofu)

Existuje mnoho různých druhů tofu, včetně čerstvého tofu, měkkého nebo hedvábného tofu, pevného tofu, extra pečeného tofu, zpracovaného, Sójafermentovaného, sušeného tofu, smaženého tofu a zmrazeného tofu. Bohužel, většina tofu je nekvašená. A kdyby jenom to.

„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno,“ apeluje doktor a přiznává, že se jedná o znepokojivě vysoké množství. Opět platí, že co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, jakoby ani neměl…

Modifikované potraviny - celoročně dostupná rajčataRajčata

Maso a další

Velký rozdíl může být např. v masu, např. zelené maso x maso z velkochovů, které obsahuje antibiotika, modifikované krmiva (sója, kukuřice) a další škodlivé láty. Totéž platí o vejci, zelenině, ovoci atd...
 

Olivový olej, všeho moc škodí..

Na každém kroku slýcháte, jak je olivový olej tak zdravý, až to přímo láká přidat ho do každého pokrmu, který si připravujete. Opak je však pravdou, víte, kolik je tak akorát? A kolik kalorií se schovává v jedné lžičce? Pokud chcete čerpat všechny zdravotní přínosy olivového oleje, bez újmy na hmotnosti, tak byste neměli překračovat doporučenou jednu lžičku olivového oleje denně. Opravdu jen jedna lžička denně zcela stačí pro doplnění potřebných živin a jako prevence pro pevné a dlouhé zdraví. 
Všechny olivové oleje bez ohledu na typ obsahují v jedné čajové lžičce kolem 500 kj.

 

Zdroj: prostreno.cz

Diskusní téma: I superpotraviny mohou škodit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>