Imunita, jak na to?

11.10.2015 12:02

Máme tady podzim, to je super čas na rýmu, kašel, angíny a všechno co je byť i jen vzdáleně spojeno s imunitou. Taky nám na podzim nastupují děti do školek a z vlastní zkušenosti můžu říct, že tři dny v kolektivu smrkajících prcků, je vyváženo týdnem doma a adaptace začíná nanovo. Imunita označuje schopnost organismu bránit se proti virům, bacilům, infekci. Ideální by pro nás bylo, mít místo našich 37, teplotu těla 40 stupňů Celsia, jako mají třeba ptáci. To je totiž teplota, která neumožňuje původci choroby dostatečné množení. Proto se taky doporučuje mít horečku sice pod kontrolou, ale nesrážet hned, jak nám vyleze nad 38 stupňů, aby mělo tělo čas a možnost „vypálit bacily“.

Každý máme imunitu vrozenou a imunitu získanou. Získaná imunita, je ve zkratce, prodělaná nemoc, například neštovice. Tělo se s nimi popere, vytvoří si protilátky a už nás podruhé neohrozí. Vrozená imunita je v první linii obrany před infekcí a slouží jako obránce v případě, že už tělo bylo nemocí napadeno. Imunitní systém je také do určité míry ovlivněn genetickou výbavou po rodičích.

Novorozenci a imunita

Miminko je po porodu chráněno mateřskými protilátkami, které se mu do tělíčka dostaly přes placentu. Ale už po dvou měsících množství těchto protilátek klesá pod hranici účinné ochrany. V prvním roce života je prostě imunitní systém děťátka na vrcholu nedostatečnosti, byť tělíčko statečně buduje obranyschopnost z vlastních zdrojů. Jak můžeme pomoci? Prostě kojit, kojit a zase kojit! Už se ví, že zvýšená přítomnost protilátek v mateřském mléce pomáhá chránit nejen dýchací a trávicí sliznice miminka, ale výrazně snižuje i riziko možné alergie v pozdějším věku.

Předškoláčci a imunita

Postrach všech matek je nástup do školky. Budování imunitního systém dětí, aby byl na úrovni dospělého, trvá přibližně deset let. Takže až desetiletý školák, je schopen vytvořit si tolik protilátek, aby zvládl jak užší kolektiv ve škole, tak třeba smrkající osazenstvo autobusu, nebo čekárnu u doktora. Berme v úvahu, že do školky se nastupuje na podzim, tělo začíná být energeticky unavené a letní rezervy dojíždí. A to nemluvím o psychické zátěži pro dítě, kterou nástup do kolektivu bezesporu je. Ráno má dítko čepici a odpoledne odchází ze školky v tričku. Jeden smrkající či kašlající prcek pak lehce nakazí zbylých pětadvacet.

Imunita a psychika

Pravda je, že imunita, náš zdravotní stav, úzce souvisí s naší psychikou. Když se opravdu od srdce zasmějeme, zrychlí se nám tep, povzbudí zažívání, vyplaví se endorfiny – hormony štěstí, které mají mimo jiné, i protibolestný účinek! U vesele naladěných lidí nalezneme v krvi vyšší hladinu protilátek posilujících imunitní systém! A někdy je tak těžké se jen usmát, že:-).

Pár triků na imunitu

  • Probiotika. Zdravá střevní mikroflóra zásadně pomáhá při budování imunity.
  • Bylinky první pomoci.Echinacea pupuprea ( Třepatka nachová), je tradiční bylina severoamerických indiánů, léčí nať, květ i kořen. V něm je léčivých látek nejvíc.Podporuje imunitu, pomáhá při a proti infekci dýchacích cest, močových cest, na rýmu, záněty, bolest v krku. Rakytník řešetlákový, užíváme ho při onemocnění plic, chřipce, zahlenění a infekci. Hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, reguluje krevní oběh, stimuluje regenerační procesy. Sirup obsahuje vysoké množství vitamínu C, který vydrží i tepelné zpracování. Vitamín D, toho se nám na podzim a v zimě nedostává, vitamíny řady B a to i B9, kyselinu listovou.
  • Šípek (plod růže šípkové), zdroj vitamínu C a pomáhá při horečkách.
  • Černý bez – květ, čaj z něho rozpouští hleny, podporuje pocení, snižuje horečku a mírní kašel.
  • seznam superpotravin, podporujících imunitu ( arónie, kustovnice čínská, camu camu......)

Typ na kašel, laryngitídu a horečku

  • Odvar s krup. Nelekejte se, mám vyzkoušeno a zabírá.

Hrst krupek ječmene opatrně opražíme na suché pánvi, až začnou vonět a pukat. Pak nasypeme do hrnku s vodou, asi 300 ml a deset minut vaříme. Odstavíme a necháme ještě deset minut stát. Odvar přecedíme a vypijeme. Uvařené krupky můžeme zamíchat třeba do polévky.

Vzhledem k ročnímu období, asi ještě úplně s tématem kašle, rýmy a nachlazení nekončíme, ale dneska toho bylo dost a já si jdu udělat „svařáka“- hřeje, dělá dobrou náladu, tak musí i imunitu podpořit!:-)

                                                                                                           Loučí se  s vámi Jana.