Jak předpokládané benefity kokosového oleje vypadají ve světle vědeckých poznatků?

31.10.2017 22:48
Pomáhá zhubnout
Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polosyntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.
Narozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Narozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.
Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.
Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale ze 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu. 
Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy. 
Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.
3. Zabíjí bakterie a viry
Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.
Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech. 
4. Umí „opravit“ poškozené vlasy
Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.
5. Bělí zuby
Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny  olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

1. Pomáhá zhubnout

Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polo syntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.

Na rozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Na rozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.

Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.

2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.

Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale z 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu.

Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy.

Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.

3. Zabíjí bakterie a viry

Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.

Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech.

4. Umí „opravit“ poškozené vlasy

Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.

5. Bělí zuby

 

Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

více

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>