Jak předpokládané benefity kokosového oleje vypadají ve světle vědeckých poznatků?

31.10.2017 22:48
Pomáhá zhubnout
Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polosyntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.
Narozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Narozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.
Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.
Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale ze 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu. 
Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy. 
Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.
3. Zabíjí bakterie a viry
Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.
Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech. 
4. Umí „opravit“ poškozené vlasy
Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.
5. Bělí zuby
Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny  olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

1. Pomáhá zhubnout

Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polo syntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.

Na rozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Na rozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.

Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.

2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.

Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale z 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu.

Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy.

Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.

3. Zabíjí bakterie a viry

Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.

Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech.

4. Umí „opravit“ poškozené vlasy

Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.

5. Bělí zuby

 

Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

více

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>