Jak předpokládané benefity kokosového oleje vypadají ve světle vědeckých poznatků?

31.10.2017 22:48
Pomáhá zhubnout
Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polosyntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.
Narozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Narozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.
Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.
2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.
Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale ze 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu. 
Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy. 
Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.
3. Zabíjí bakterie a viry
Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.
Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech. 
4. Umí „opravit“ poškozené vlasy
Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.
5. Bělí zuby
Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny  olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

1. Pomáhá zhubnout

Žádná studie neprokázala, že by kokosový olej pomáhal při redukci váhy. Tvrzení o této jeho údajné vlastnosti na stovkách internetových stránek jsou založené na mylné domněnce, že kokosový olej je synonymem pro polo syntetický laboratorní produkt s názvem MCT olej.

Na rozdíl od běžných jedlých olejů se MCT olej rozpouští ve vodě. Původně byl vyroben pro krmení hadičkou nebo pro lidi, kteří v důsledku nedostatku enzymů rozpouštějících tuk trpí podvýživou. Na rozdíl od většiny tuků, které se dostávají do krve, MCT olej putuje rovnou do jater. Což znamená, že energii z něj tělo dostane rychleji než z jiných tuků.

Existují důkazy, že MCT olej pomáhá hubnout, nevýhodou je ale velká potřebná dávka a následné nežádoucí účinky jako nevolnost, křeče žaludku nebo průjem. A jak už bylo řečeno, MCT olej a kokosový olej nejsou to samé. Jíst kokosovou dužinu jakožto zdroj vlákniny ale může pomoct jíst méně.

2. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Studie ukazují, že konzumace kokosového oleje zvyšuje obsah „zlého“ LDL cholesterolu v krvi víc než konzumace kukuřičného oleje nebo směsi sojového a sezamového oleje. Stále ale méně, než používání másla.

Existuje spousta důkazů o nízké úrovni srdečních onemocnění u lidí, v jejichž stravě jsou kokosové ořechy hlavním zdrojem tuku. Některé z těchto studií jsou ale z 60. let minulého století a opírají se o zkoumání štíhlých a aktivních obyvatel tichomořských ostrovů, kteří jedli hlavně ryby, chobotnice, tropickou rostlinu taro, chlebovník, banány a kokosy. Nebo obyvatel malého ostrovu Kitava v Papue Nové Guinee, jejichž tradiční strava zahrnuje sladké brambory, manioky, taro, banány, kokosy a další tropické ovoce a ryby. Jejich jídlo je tedy nejen nízkotučné, ale obsahuje také málo alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo polotovarů, které zvedají hladinu cholesterolu.

Kokos samotný ale nedokáže ochránit před důsledky změny stravovacích návyků a poklesu tělesné aktivity lidí. Například na ostrově Samoa se konzumace kokosů nezměnila, ale celkový denní příjem energie se do roku 2007 oproti 60. letům 20. století zvýšil o 900 kalorií. Obyvatelé tichomořských ostrovů dnes vévodí tabulkám obezity, míra srdečních onemocnění je tam vysoká a cukrovka třikrát častější než v Austrálii. I přes to, že stále jedí kokosy.

Na kokosový olej se tedy ve snižování cholesterolu v krvi a jako ochranu před kardiovaskulárními chorobami nelze spoléhat.

3. Zabíjí bakterie a viry

Některé internetové zdroje uvádějí, že kokosový olej umí díky obsahu monolaurinu zabít viry, plísně a bakterie. Výzkumy na myších sice prokázaly, že monolaurin poskytuje částečnou ochranu před zlatým stafylokokem, který způsobuje různé infekce. Vědci ale nepotvrdili, že by měl v tomto ohledu nějaký efekt kokosový olej, ať už přírodní nebo rafinovaný. Není totiž důkaz, zda si tělo umí monolaurin z oleje vzít.

Umělá forma monolaurinu se ale pro své vlastnosti používá v kosmetice, pracích prášcích a mýdlech.

4. Umí „opravit“ poškozené vlasy

Několik prací zveřejněných v odborné publikaci Journal of Cosmetic Science tvrdí, že kokosový olej lépe proniká k vlasovému vláknu než minerální olej. V tomto ohledu je tedy kokosový olej užitečný.

5. Bělí zuby

 

Toto tvrzení má být dalším důkazem, že kokosový olej umí zabíjet škodlivé organismy. Indická ajurvédská medicína doporučuje s cílem zlikvidovat toxiny olej 10 až 30 minut převalovat na jazyku. Že se z toho člověku dělá špatně nebo ho pobolívá hlava, budiž důkazem, že se tělo toxinů zbavuje. Podle serveru Conversation ale neexistuje na podporu této praktiky žádný vědecký důkaz a kloktání olejem by nemělo nahradit pečlivou zubní hygienu.

více

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>