Jak uchovat syrové ovoce a zeleninu

07.08.2015 19:10

LEDOVÉ ZDRAVÍ

V horkých dnech přijde vhod něco studeného. Co můžeme udělat pro své zdraví? Mražené ovoce i zelenina si uchovávají stejné množství Ovoce a zeleninavitamínů a výživných látek jako čerstvé. Jen je musíte správně zmrazit.

Jako nejšetrnější metoda se uvádí mrazení šokem, kdy v krátké době zmrazíte ovoce na teplotu – 18 stupňů. Nebojte se, mražené ovoce si uchová řadu cenných látek. Samozřejmě ne navždy. Každá potravina má jinou dobu skladovatelnosti, max. 1 rok.

Co zmrazené a ovoce a a zeleniny ztratí?

  • obsah vitamínu C se za 6 měsíců při – 18 stupních sníží o 40%,
  • obsah vitamínu B1 o 20%
  • obsah vitaminu B6 o 8%.

Pokud však ovoce zmrazíte na – 30 stupňů, zachovají si původní obsah vitamínů. Vyjímkou je vitamín E, který se při velmi nízkých teplotách rozkládá. Nízká teplota zpomaluje všechny procesy, které by mohly ovoce znehodnotit a zabraňuje i šíření mikroorganismů.

K zmražení je nejlepší použít ovoce, které roste u nás a mrazí se co nejdříve po sklizni, pak obsahuje nejvíce vitálních látek. Pro uchování co nejhezčího vzhledu ovoce, pody položíme vedle se na tácek a zmrazíme minimálně 2 hodiny. Poté vložíme do vzduchotěsné nádoby či sáčku, které je dobré označit si co je uvnitř a datem balení.

Co můžeme zmrazit ze zahrádky nebo lesa:

Maliny jsou zdrojem  biotinu  – vitamín B7 nebo H, který se prospívá vlasům a kůži.

Toto šťavnaté ovoce pomáhá díky obsahu vitamínu C posilovat imunitu. Vitamín A spolu s přírodním barvivem antokyanového zbarvení brání změnám očí, které způsobují šeroslepost a zákaly. Při látkové výměně pomáhá komplex vitamínů B. Zároveň také působí proti stresu a migréně. Minerální látky fosfor a železo pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a vápník se zas stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskou i ženskou sexuální výkonnost příznivě působí zinek který je v zrnkách.

Rybíz je známý svojí bohatostí na vitamin C,

nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg červený rybízvitaminu C.Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být velkým přínosem pro mnoho z nás. Rutin je tím pravým pomocníkem pro dobrý stav našich cév, udržuje jejich stěny pružné a zlepšuje průchodnost krve. Pokud trpíme zdravotními potížemi jako jsou křečové žily, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny s tendencí k praskání a modřinám, měli bychom rybíz zařadit do našeho jídelníčku jako přírodní prevenci a lék proti těmto neduhům, zejména pak černý rybíz.

Borůvky byly odpradávna oblíbenou potravou.

V nedávné době byly zařazeny mezi „superpotraviny“, jejichž konzumace vám zajistí pevné zdraví, dlouhý život i krásu. Malé tmavomodré kuličky jsou doslova nabity množstvím zdraví prospěšných látek. Obsahují velké množství vitaminu C a železa. Příznivě ovlivňují krvetvorbu a dodávají energii. Borůvky jsou bezesporu jedním z biologicky nejhodnotnějších darů našich lesů, jsou chuťově nezaměnitelným ovocem a navíc tou pravou injekcí omlazující energie.

Malý zázrak ostružiny

Není divu, že tyhle až dva centimetry velké plody stále více lidí pěstuje na zahradě. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje celé tělo. více

Ostružinové mojito

Suroviny:
4 lžičky hnědého cukru ( kokosový, třtinový )
2 limetky grenadinový sirup hrst ostružin několik lístků máty ledová tříšť
perlivá minerálka

Postup:
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte bublinkovou vodou, nebo vodou. 

Náš tip: Máte-li chuť na něco ostřejšího, můžete přidat kapku rumu.