Jak zmrazit sklizenou zeleninu?
07.09.2017 08:12zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté.
Postup přípravy:
- plody nakrájejte na části, jak je budete v budoucnu konzumovat a podoručuje se tyto plody také blanšírovat. Plody ponoříme na několik minut do vroucí slané vody a okapaní a vychlazení uložte naporcované plody do misek nebo sáčků.
- na obal vždy napište druh plodů a termín uskladnění
- ideální teplota pro konzervací v chladničce je min. -24°C
- takto skladované plody vydrží měsíce, až do další sklizně
- dlouhým skladování dochází k úbytku výživných látek, vysychání a změnám barvy plodů
Lisování zeleninových šťáv a smoothie
pro přípravu šťáv a smoothie ze zeleniny jsou vhodné zejména mrkev, červená řepa, celer, listová zelenina, brambory, topinambury, okurky, dýně, rajčata
Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17% a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68% a zkrátíme dobu trávení na 10-15 minut.
Fermentovaná zelenina
- co lze fermentovat?
- postup přípravy
- více
Sušení zeleniny
sklizenou zeleninu důkladně omyjeme, nakrájíme na plátky a sušíme např.na plechu s pečícím papírem
- na slunci
- v sušičce do teploty - nejvhodnější
- v troubě používejte teplotu max. 42°C
- postup je obdobný jako u sušených plodů
- více